MENIU

4 motive pentru care încă rămâi într-o relație toxica. Sfaturile psihologilor

A ține o relație toxică, în loc să renunți, este, de cele mai multe ori, normal, întrucât forța de care este nevoie pentru a pleca din orice relație, cu atât mai mult din una toxică, este uriașă, iar frica de durerea pe care am putea-o simți, chiar mai gravă, spun psihologii. 

Dacă vrei să găsești puterea de a nu mai ține de o relație toxică, este important să înțelegi de ce ne ținem de ea – ce ne motivează să nu renunțăm și să plecăm de la ceva care ne face doar nefericiți, scrie Sfatul Părinților.

Pentru a te ajuta să înțelegi, iată 4 motive pentru care s-ar putea să ții de o relație toxică și modalități de a respinge motivele, astfel încât să poți merge mai departe.

1. Frica de a rămâne singur

Este condiția umană să vrei să fii într-o pereche. A avea pe cineva cu care să-și împărtășească viața și experiențele. Acesta este scopul.

Din păcate, mulți dintre noi, suntem dispuși să ne mulțumim cu „suficient de bun” atunci când vine vorba de a găsi cealaltă jumătate. Credem că, dacă lăsăm pasărea din mână, nu vom găsi NICIODATĂ altă persoană pe care să o iubim. Perspectiva de a ne pune din nou acolo, astfel încât să putem găsi acea persoană este copleșitor de descurajantă. Psihologii spun că singurătatea în doi este mult mai nocivă decât cea în cuplu, prin urmare ne sfătuiesc să facem pasul despărțirii, întrucât nu a vem nimic de pierdut.

2. Stima de sine scăzută 

Un foarte mare număr oameni care sunt în relații toxice au o stima de sine foarte scăzută.

Pur și simplu nu cred că sunt demni de dragoste bună și, dacă o fac, nu au idee cum să iasă și să o găsească. Din păcate, rezultatul relațiilor toxice poate fi scăderea stimei de sine. Suntem nefericiți, izolați de prietenii noștri, disprețuiți pentru orice neajunsuri percepute și știm, în adâncul sufletului, că nu suntem tratați bine.  De aceea este de preferat să ne concentrăm mai întâi asupra remedierii acestei probleme iar apoi neînțelegerile din cuplu se vor rezolva, într-un fel sau altul.

3. Tipare și obiceiuri.

Nu pot sublinia suficient cât de mare este rolul modelelor în viața noastră.

Gândește-te la rutinele și tiparele tale zilnice și la cât de lipsit te simți în acele zile în care rutinele tale sunt rupte. Ca și cum ai lua întotdeauna micul dejun înainte de a ieși pe ușă și într-o zi pur și simplu nu poți și cât de rau te simți pentru tot restul zilei.

Acum imagineaza-ti asta într-o relație. Când o relație este nouă și bună, stabilim tipare și rutine cu partenerii noștri. Și acele tipare și rutine devin înrădăcinate în viața noastră. Spărgerea lor poate fi aproape imposibilă. Îți imaginezi cum ar fi Crăciunul fără partenerul tău? Sau te întrebi cu cine ai merge miercurea la film? Acestea sunt tiparele care ne țin cu iubirile noastre toxice. Nu vrem să renunțăm la ei, nu putem concepe viața fără ei și asta ne ține prinși.

Interesant este că până și despărțirea și revenirea împreună devin rutină.  Psihologii spun că dacă poți depăși termenul de 8 săptămâni, poți rupe un model. 

4. Auto-învinovățirea.

Unul dintre cele mai alambicate lucruri despre dragostea toxică este că, după un timp, începem să ne învinovățim pentru tot ce merge prost. 

Te învinovățesti pentru ce relația voastră este toxica? Crezi că dacă ai fi putut să fii puțin mai drăguț sau să-i fii acordat mai multă atenție sau să faci sex cu el atunci când el ar fi vrut, totul ar fi bine? Dacă da, oprește-te, spun specialiștii care ne propun un exercițiu:  daca ai putea să te vezi din exterior, ai putea să vezi că persoana ta îți face viața dificilă, iar asta te-ar determina într-o mare măsură să încetezi acest obicei. 

Mai multe articole despre:
relatii relatii toxice cupluri toxice psihologi