MENIU

1.300 de accidente rutiere din cauza alcoolului, în ultimii 2 ani în România. Bilanț: 1.900 victime

Aproximativ 1.300 de accidente rutiere au avut loc în ultimii doi ani în România pe fondul consumului de alcool la volan, cu aproape 1.900 de victime, dintre care 89 de morți. Deși legea le interzice șoferilor să bea înainte de a conduce mașina, iar din ianuarie 2017 a fost instituită toleranță zero, mulți conducători auto continuă să se expună la riscul producerii unor accidente grave, arată o analiză realizată de ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), pe baza statisticilor oficiale.

Datele oficiale obținute de ALIAT arată că, în ciuda înăspririi regulilor de circulație cu privire la consumul de alcool la volan, aproape 3% din accidentele rutiere petrecute pe șoselele de la noi sunt cauzate de șoferii care au condus în stare de ebrietate (din totalul de peste 30.000 de accidente rutiere grave și ușoare produse în intervalul menționat). 

Mii de victime cauzate de consumul de alcool la volan

Astfel, din cele aproximativ 1.300 de accidente produse din ianuarie 2016 și până la mijlocul acestei luni, pe fondul consumului de alcool (șoferii având o alcoolemie de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat și fiind încadrați la infracțiune), 364 au fost accidente grave, soldate cu 89 de morți și 570 de răniți (grav și ușor). Iar 921 au fost accidente ușoare, cu aproximativ 1.200 de victime (răniți ușor).

Pe ani, în 2016 au avut loc 223 de accidente grave cauzate de șoferi sub influența alcoolului, marea majoritate de sex masculin (217 bărbați și 6 femei), cu aproape 400 de victime: 56 de morți (55 bărbați), 223 de persoane cu răni grave (216 bărbați) și 114 cu răni ușoare (101 bărbați). Au fost de asemenea 511 accidente ușoare din aceeași cauză (502 cauzate de bărbați și 9 de femei), cu 628 de persoane rănite ușor (619 bărbați).

Iar în 2017, până la data de 10 septembrie, polițiștii au înregistrat 141 de accidente grave cauzate de șoferi care au consumat alcool înainte de a se urca la volan (140 bărbați și o femeie), soldate cu: 33 de morți (toți de sex masculin), 152 de răniți grav (150 bărbați) și 81 răniți ușor (78 bărbați). Au avut loc și 410 accidente ușoare din aceeași cauză, cu 529 de răniți ușor (522 bărbați).

În ceea ce privește amenzile primite de șoferii depistați cu o alcoolemie mai mică, sub 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, în 2016 polițiștii au dat aproximativ 12.000 de amenzi contravenționale (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei), iar în 2017 în jur de 8.500, deci peste 20.000 de amenzi în total.

Posibile măsuri de prevenire a acestui fenomen

Este nevoie așadar de politici și măsuri țintite și eficiente pentru a gestiona acest fenomen. Dincolo de măsurile reglementate de instituțiile statului (toleranță spre zero vizavi de alcoolemia la volan, testarea constantă a șoferilor în trafic cu aparate tip etilotest), susținute de rapoartele OMS, sunt necesare măsuri mai puțin punitive, de educare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool înainte de a conduce.

Scopul este ca din ce în ce mai puține persoane să adopte un astfel de comportament care afectează zeci de mii de români anual, în diferite grade.

Printre măsurile propuse de ALIAT:

- Campanii țintite (nu generale, ci adaptate particularităților diferitelor tipuri de subpopulații) de informare asupra legislației rutiere și de educare cu privire la riscuri, în special în rândul șoferilor tineri și începătorilor;

- Campanii care să vizeze partenerele șoferilor și pe prietenii acestora, în așa fel încât să poată convinge șoferul să nu conducă intoxicat;

- Campanii derulate în baruri, țintindu-i pe șoferii aflați la risc de a se sui intoxicați la volan, inclusiv printr-o instruire de specialitate adresată barmanilor;

- Reducerea accesibilității alcoolului în benzinării;

- Promovarea conceptului de “designated driver” (stabilirea șoferului dintr-un grup de prieteni, cel care nu va bea și va conduce);

- Introducerea orelor obligatorii de consiliere în locul amenzii sau ca alternativă la retragerea permisului pentru șoferii care au fost găsiți conducând sub influența alcoolului.

Analiza integrală, AICI

Mai multe articole despre:
România accidente alcool ALIAT