Vasile Dîncu: Să nu ne batem joc de Diaspora, este vie şi nu vrea să-şi piardă identitatea

 

Vasile Dîncu, sociolog şi fost vicepremier, a fost unul dintre invitaţii lui Cozmin Guşă, sâmbătă seară, la emisiunea "Romania 2019", care a avut loc la Năsăud, în judeţul Bistriţa Năsăud.

Vasile Dîncu a vorbit despre lupta oamenilor din zona respectivă pentru a rămâne români. De asemenea, fostul vicepremier a subliniat că românii din Diaspora sunt foarte importanţi pentru ţară, atât ca identitate naţională, cât şi din punct de vedere economic.

"Ce ne diferenţiază pe noi, această zonă, de restul României? Noi, 500 de ani, a trebuit să luptăm ca să rămânem români. Noi am fost tot timpul în luptă. Asta este şi lupta românilor plecaţi acum afară. Ca să rămânem români, a trebuit să ne organizăm în societate civilă. S-au înfiinţat peste 2000 de asociaţii de scocietate civilă. Se organizează obştea, zile de muncă patriotică. Este un alt element al luptei noastre pentru a rămâne români. Ce au cerut românii în schimb? Au cerut şcoală. Una este să fii român pur şi simplu relaxat, alta este să te lupţi din generaţie în generaţie să rămâi român", a spus Vasile Dîncu, apoi continuând:

"Sunt comune din Bistriţa Năsăud care şi-au mutat în Spania instituţiile de aici: învăţătorii şi preoţii s-au dus. Să nu ne batem joc de Dispora, este vie şi nu vrea să-şi piardă identitatea. Să nu-i folosim nici ca maşină de vot, dar ar trebui să facem ceva ca să-şi păstreze identitatea şi cultura. Există oraşul Bistriţa şi oraşul Năsăud. Aici este centrul românismului. Noi avem singura civilizaţie sătească din Europa, ar trebui s-o păstrăm. E adevărat, s-a rărit populaţia de la sat. Sigur că satul se modernizează. E satul reconstruit de oamenii din Spania, Italia, deci banii s-au întors aici. Este o bătălie ca să rămâi român. Noi suntem continuu într-o bătălie ca să ne păstrăm identitatea".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Stefan
20 Feb 12:53
E vie diaspora?ai fi vrut sa o vezi moarta codosule .
Răspunde
0 0
Un mesaj pentru toti prea fericitii kaghebisti ai politicii ...
17 Feb 14:45
Prea fericitule, intelege, cele 18-20 de miliarde de euro care intra in tara de la diasporezi, vor deveni 15, apoi 10, apoi 5, apoi vor veni strainii, camatarii, si vor intreba copii de azi de PLATA datoriilor facute ca sa va luati voi salariile si pensiile !!!
ATI TRADAT VIITORUL, prea fericitule, v-ati umplut de pretentii si ati renuntat la familie, copii, morala si munca !!! Noapte Buna !!!
Răspunde
0 0
Si ei cu cine să voteze ?
17 Feb 12:30
Daca emigratia va păstra naționalitatea română,sentimentele ei vor fi indreptae spre dl presedinte Iohanis.Asa ,mergeti la direct,nu mă îmbropoditi !Ati văzut un emigrant să se uite inapoi ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?