Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pandemia blochează turismul. Agențiile și tur-operatorii, afaceri în scădere cu 50%

Friday, 13 November 2020, 10:15 Sursă: ins

Autor: Iulian Budusan

În primele nouă luni din 2020 faţă de perioada similară din 2019, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri în scădere atât ca serie brută (-32,9%), cât şi ca serie ajustată ( -33,7%). Aceste rezultate au fost influenţate de reducerea cifrei de afaceri în activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-49,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-35,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-30%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-23,9%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-11,2%). 

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a scăzut în primele nouă luni ale anului, cu două cifre, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 10,1%, ca urmare rezultatelor consemnate în comerţul cu autovehicule (-16%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-7,2%). Totodată, creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+85,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+1,2%).

În acelaşi interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 10%.

Raportat la perioada septembrie 2020 - septembrie 2019, datele INS arată că un volum total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, în creştere cu 5,8%, ca serie brută, respectiv cu 3,3% ca serie ajustată.

De asemenea, la acelaşi nivel comparativ, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat scăderi de 25,3%, pe serie brută, şi de 26,7% ca serie ajustată.

Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, faţă de august 2020, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 12,3%, datorită comerţului cu autovehicule (+13,2%), activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+12,5%), comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,1%) şi comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,9%).

Ca serie ajustată cifra de afaceri din acelaşi domeniu, dar ca serie ajustată, s-a majorat cu 4,7%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri au scăzut cu 9,8%, ca serie brută, dar a crescut cu 2,6% ca serie ajustată. 


Vezi mai multe


Alte articole din: SOCIAL
Alte articole din: SOCIAL