Ponta a dat lovitura în Parlament: PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților!

Sunday, 27 May 2018, 11:43, Sursă: REALITATEA.NET

Pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidele care formează coaliția de guvernare nu mai dețin, singure, majoritatea necesară adoptării promisiunilor electorale în Camera Deputaților.

Adaugă părerea ta

După ce fostul premier PSD Victor Ponta a fost achitat de instanța supremă într-un dosar de corupție, un număr de 5 deputați PSD s-au înscris în ultimele zece zile în Pro România, noul partid al fostului prim-ministru: Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Mircea Titus Dobre, Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu.

Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut, în acest fel, majoritatea în Camera Deputaților.

Până acum, coaliția putea să treacă singură toate proiectele importante, pentru care avea nevoie de 165 de voturi. Acum, PSD și ALDE mai au, împreună, 164 de deputați. Dacă nu luăm în calcul și UDMR, minoritățile sau neafiliații care îi susțin.

Pentru legile importante, precum cele din sănătate, justiție sau economie, la Camera Deputaților este nevoie de cel puțin 165 de voturi. Coaliția PSD și ALDE mai are, pe hârtie, 164 de oameni. O ajută, însă, UDMR, minoritățile și unii neafiliați, de la care pot obține voturile de care au nevoie.

Este pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016 când PSD și ALDE nu mai dețin, singure, majoritatea în Camera Deputaților.

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sunt obligați, în acest fel, să apeleze la sprijinul UDMR și al minorităților naționale pentru a-și trece prin Camera Deputaților măsurile din programul de guvernare, scrie evz.ro.

Președintele Comisiei speciale pentru Legile Justiției a anunțat deja că PSD nu rămâne cu oameni în minus.

”Va rog sa asteptati ziua de marti, sa vedem daca acele demisii se vor concretiza. Vedem ce se intampla si cu alti colegi nemultumiti, din alte grupuri parlamentare, care probabil vor dori sa vina catre noi”, a declarat Florin Iordache.

Deputatul Cătălin Rădulescu avertizează, însă, că dacă jignirile și umilințele din partea liderilor nu se opresc, în perioada următoare vor fi și alte plecări din PSD.

”Dragi colegi din PSD, vă rog să vă abțineți în a mai cataloga foștii colegi, pentru că nu faceți altceva decât să determinați plecarea multor altor colegi. Nu pot accepta maniera asta suburbană, golănească, lipsită de caracter de a ne jigni unii pe alții”, a scris pe internet Deputatul ”Mitralieră”.

În timp ce unii îi apără pe cei care pleacă din PSD, alții îi condamnă. PSD Harghita a transmis că e un gest lipsit de onoare față de cei care au votat Partidul Social Democrat.