Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un senator propune reducerea programului de lucru şi majorarea salariului minim

Friday, 16 October 2015, 22:25 Sursă: REALITATEA.NET

”Ideea este veche. Din 2013 mă munceşte acest gând. E o penurie de locuri de muncă şi m-am gândit că unii oameni trag la trei schimburi în opt ore şi ce bine ar fi dacă s-ar reduce programul. În prima fază m-am gândit la cei care lucrează în trei schimburi. Am abordat în cadrul partidului această problemă, la PPDD, şi nu am găsit nicio susţinere de niciun fel. Mi s-a spus că cei de la Comunitatea Europeană nu permit aşa ceva, că pierdem investitorii că - vezi, Doamne - nu mai vin, că lucrează prea puţin muncitorii. Şi am amânat, dar acum am prins puteri, când am auzit că Suedia aplică ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeană nu mai stă în picioare, putem face aşa ceva, doar să avem voinţă politică”, a declarat Iovescu.

Senatorul UNPR a adăugat că, mai ales la sate, oamenii mai au de lucru şi prin gospodărie şi că de cele mai multe ori aceştia sunt ”agitaţi” la serviciu.

"Avantejele sunt multiple. Nu găsesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizării noastre. Investitorii vin la noi pentru că, mai ales, forţa de muncă este foarte ieftină. Un schimb plătit, trei muncitori, cât poate să îi coste? Randamentul sunt convins că va fi mai mare, dacă omul munceşte doar şase ore. În administraţia publică locală eu cred că oamenii stau degeaba opt ore. Am văzut la comune, din experienţa proprie, că oamenii sunt agitaţi la sate şi ar mai face ceva pe lângă case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun că în acest fel oamenii sunt mai fericiţi, de ce nu am fi şi noi mai fericiţi? Să poată oamenii să aibă împărtăşire în cadrul familiei, să poată să se întâlnească, să stea mai mult cu copiii, să le dea educaţie”, a mai spus Iovescu.

Parlamentarul a mai propus, de asemenea, majorarea salariului minim pe economie.

”Pe lângă acest lucru (program de lucru de şase ore – n.r.) susţin mărirea salariului minim pe economie până la 1.500 de lei brut. Am avut o întâlnire cu domnul Gabriel Oprea şi mi-a spus că o să discutăm în cadrul partidului”, a mai declarat Iovescu.

Senatorul de Timiş a precizat că va face un proiect de lege cu cele două propuneri, dar că trebuie stabilite clar şi ”incompatibilităţile”:

”Vom face un proiect cum a fost cel cu primul loc de muncă şi care a trecut de Senat. Acest proiect (cel privind reducerea programului de lucru şi majorarea salariului mimim pe economie – n.r.) trebuie să îl gândim, pentru că pot apărea probleme. Oamenii vor avea posibilitatea să lucreze cu jumătate de normă al doilea job, dacă s-ar aplica ideea cu şase ore. Trebuie să stabilim clar şi incompatibilităţile ca unele job-uri din administraţia publică, din finanţe, să nu generalizeze incompatibilităţi. De exemplu, mie mi se pare o mare scăpare a legii ca parlamentarii să poată să pledeze în instanţă contra statului român. Mi se pare o mare incompatibilitate. Eu am lucrat ca instructor auto. Legea din 1966 era foarte simplă (Codul Rutier – n.r.). Aşa vreau să fie legile şi acum”.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ