Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tudorel Toader, după ce Iohannis a sesizat CCR, pentru legile justiței: Era previzibil pentru mine

Wednesday, 02 May 2018, 14:21 Sursă: REALITATEA.NET

Tudorel Toader a susținut că era previzibil că preşedintele Klaus Iohannis va sesiza CCR privind legile justiţiei şi a arătat că sesizarea trebuie motivată.

”Este în competențele sale. Pentru mine era previzibil că va sesiza CCR”, a spus Tudorel Toader, la Comisia Iordache.

”Vă mărturisesc că le-am citit pe internet. De foarte multe ori am spus şi repet următorul lucru: să ne cunoaştem, să ne respectăm limitele de comeptenţă legală şi constituţională. Faptul că preşedintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneţia, intră în limitele de competenţă constituţională ale preşedintelui. Modul în care îşi exprimă public acestă competenţă depinde de fiecare preşedinte (...). Am văzut şi eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului ca nu cumva din mers să se rescrie Constituţia. Categoric afirmaţia nu are nicio acoperire. Noi avem o Constituţia din categoria celor clasificate semirigide, adică o Constituţie cu o procedură foarte greoaie de modificat. Constituţia nu se modifică din mers, se revizuieşte după o procedură destul de complicată, riguroasă, care presupune şi ¾ din numărul parlamentarilor, majoritate calificată, după părerea mea greu de atins în această perioadă”, a spus Tudorel Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a mai punctat că l-au surprins criticile președintelui Klaus Iohannis, față de înființarea secției speciale:

”Am văzut afirmaţia potrivit căreia pe legile justiţiei au fost necesare trei Decizii ale CCR. Este firesc, dacă ai trei legi, fiecare lege este criticată şi Curtea se pronunţă de fiecare dată când este sesizată. (...) Curtea a admis în total 22 de soluţii legislative din totalul celor trei legi de sute de articole. Multe dintre ele cele admise ca neconstituţionale sunt de necorelare legislativă şi nu pe fond a reglementării contrare a constituţiei. Am observat că a exprimat preocupare pentru faptul că prin legile cele trei ale justiţiei au fost consacrate instituţii noi. Sigur făcea referire la acea sectie specială de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de către magistraţi. Aici critica m-a surprins pentru că indirect critică Decizia CCR, care a consacrat constituţionalitatea respectivei soluţii legislative. Prin urmare, are competenţa constituţională să sesizeze CCR. Pentru mine era previzibil faptul că o va sesiza, rămâne să motiveze (...)”, a spus acesta.

Toader a mai susţinut că "preşedintele dă indicaţii judecătorilor CCR", în contextul în care dimineaţă preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.

"Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte, că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect. Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând, observaţi deciziile pe care Curtea le-a pronunţat cu privire la proiectele acestea de lege, că în fiecare dintre ele a făcut referire - CCR - la standardele Comisiei de la Veneţia", a mai spus ministrul Justiţiei.

Klaus Iohannis, atac dur la PSD: Retrimit legile justiţiei la CCR şi la Comisia de la Veneţia

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ