Băsescu propune 2 soluţii pentru efectuarea legala a interceptărilor: Necesită voinţă politică

Friday, 11 March 2016, 14:34 Sursă: REALITATEA.NET

Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat pe pagina sa de facebook, două soluţii pe care le propune pentru ca interceptările să se efectueze legal, după ce CCR a decis că SRI nu mai poate efectua interceptări în dosarele penale. Astfel, Băsescu spune că cea mai democratică metodă este scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare. Acesta mai adaugă că metoda nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj.

Adaugă părerea ta

Redăm, în continuare, postarea de pe pagina de facebook a fostului şef de stat:

"Trebuie doar curaj şi voinţă

În România, au fost câteva momente importante care au vizat trecutul:
-condamnarea comunismului;
-predarea arhivei fostei Securităţi;
-predarea arhivei Dunărea-operativ.
Datorită CCR, acum, suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice?
Avem 2 variante:
-una de mijloc, prin partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică. Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată.
-alta fundamental democratică. Asta înseamnă scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare.
Această a doua soluţie este aceea care ne va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată.
Tentaţia puterii discreţionare, atunci când o ai, este mare şi în regimurile democratice.
Şi încă ceva. A doua soluţie nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj.
Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte"