Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

The Telegraph: Nicolae Ceausescu, o posibilă lecţie pentru Orientul Mijlociu

Tuesday, 23 December 2014, 14:56 Sursă: REALITATEA.NET

Caderea dictatorului comunist a fost foarte rapida, isi aminteste editorialistul Patrick Bishop, intr-un amplu articol pentru The Telegraph.

Cu doar patru zile inainte de a fi impuscat de un pluton de executie, Ceausescu statea intr-un balcon in centrul Bucurestiului, spunand unei multimi de oameni cat de norocosi sunt romanii ca il au pe el. Ar fi trebuit ca aceasta sa puna capat revoltei de la Timisoara, insa nu a facut decat sa arunce gaz pe foc, intrucat oamenii au inceput sa-l huiduiasca.

Se vedea pe fata lui Ceausescu ca nu-i vine sa creada, in timp ce dadea viguros din maini pentru a-i face sa taca - acesta a fost unul din momentele definitorii ale prabusirii comunismului in Europa. Ofiterii cinici si comandantii militari care sprijineau regimul au recunoscut forta de neoprit atunci cand au vazut-o. In afara de cei mai loiali membri ai politiei secrete, Securitatea, toata lumea stia ca cei doi, Nicolae si Elena, erau terminati. Finalul a fost ingrozitor si prost organizat. Insa revolutia a fost magnifica, scrie sursa citata.

Citeşte mai mult pe ziare.com


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ