Teodor Meleșcanu este noul președinte al Senatului

Tuesday, 10 September 2019, 17:26 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

După al doilea tur, Teodor Meleșcanu este noul șef al Senatului!

Senatorul Teodor Meleșcanu a obținut marți cele mai multe voturi – 67 – pentru funcția de președinte al Senatului. Alina Gorghiu a obținut 49, urmând să se organizeze un tur doi. Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi pentru ca să fi obținut șefia Senatului din primul tur. 

Nu a fost admis niciunul dintre candidați, deoarece nu s-au întrunit voturile majorității, urmând să se organizeze un al doilea tur de scrutin. 

Iani Popa, propunerea grupului ALDE a obținut doar 13 voturi și a fost eliminat din cursă. De asemenea, 5 voturi au fost nule.

UPDATE, ORA 17.10: Ședința s-a încheiat!

Ședință crucială în acest moment la Senat! Trei senatori au candidat pentru postul lăsat liber de Călin Popescu Tăriceanu. Teodor Meleșecanu, susținut de PSD, Alina Gorghiu, susținută de PNL, USR și PMP și Ion Popa, susținut de ALDE și Pro România. Cu puţin timp înainte de vot, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a ameninţat pe Meleşcanu cu excluderea din partid dacă va accepta şefia Senatului cu sprijinul PSD.

Senatul îşi va alege conducerea în plenul de marţi, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. PSD îl propune pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în timp ce ALDE îl susţine pe Ion Popa pentru această funcţie. Alina Gorghiu este propunerea PNL, scrie Mediafax.

Biroul Permanent a decis săptămâna trecuta ca preşedintele Senatului să fie votat marţi, 10 septembrie. Tot marţi, înainte de plen, va exista o altă şedinţă a Biroului Permanent în Senat. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni seara, că PSD a stabilit în Comitetul Executiv al partidului, să îl susţină în continuare pe Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Liderul social-democraţilor a precizat că e încrezătoare că senatorii PSD vor vota conform deciziei CEx.

ALDE a stabilit susţinerea lui Ion Popa pentru funcţia de preşedinte al Senatului, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, propunerea PNL pentru şefia Senatului este Alina Gorghiu. Senatorul liberal are susţinerea USR și UDMR.

Teodor Meleșacanu are, teoretic, 69 de voturi. 68 de la PSD plus votul său, în timp ce PNL, USR și UDMR au, împreună, 47 de voturi. Este însă de văzut cum vor vota 

 Şi liderul PMP Eugen Tomac a anunţat că partidul o va susţine pe Alina Gorghiu pentru această funcţie.

Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului. Interimatul a fost preluat de senatorul PSD de Argeş Şerban Valeca.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri