Tăriceanu: Trecerea PNL de la ALDE la PPE se explică prin dorinţa lui Antonescu de a fi preşedinte

Wednesday, 28 May 2014, 12:42, Sursă: Mediafax

Călin Popescu Tăriceanu a susținut, miercuri, că decizia PNL de a trece la grupul Popularilor Europeni se explică prin dorinţa nemăsurată lui Crin Antonescu de a ajunge cu orice preţ preşedinte, iar mișcările pe care le face acesta vor duce partidul în brațele lui Traian Băsescu și la dispariţie.

Întrebat cum comentează decizia PNL de a trece de la grupul ALDE la cel al Popularilor Europeni în Parlamentul European, fostul premier a răspuns: "Există probabil o explicaţie politică. (...) În spate este această dorinţă nemăsurată a domnului Antonescu de a ajunge cu orice preţ preşedinte şi mişcările pe care le face se înscriu pe această orbită care va duce PNL în braţele preşedintelui Traian Băsescu, lucru care va duce la dispariţia PNL de pe scena politică prin absorbţia, înghiţirea lui, destructurarea lui. Acesta va fi sfârşitul pe care îl preconizez şi la care nu vreau să fiu, în niciun caz, parte. Nu vreau să împărtăşesc această soartă a PNL", a spus Tăriceanu.

El a subliniat că nu se regăseşte în decizia luată de PNL de "a abandona liberalismul", susținând că schimbările bruşte de direcţie "aproape că devin o marcă caracteristică pentru PNL". "Sunt foarte dezamăgit şi supărat în legătură cu decizia pe care PNL a luat-o în legătură cu abandonarea familiei europene de care era legat nu numai datorită unor contacte personale bazate pe încredere, dar mai ales pentru că împărţeam aceleaşi valori şi idei.

"Pentru mine este aproape de neînţeles cum o asemenea decizie poate fi luată cvasi-instantaneu, fără nicio dezbatere în cadrul partidului, ca şi când abandonarea principiilor şi ideologiei cu care te-ai identificat este un lucru firesc. O asemenea trădare, după mine, este inacceptabilă şi în asemenea condiţii eu nu mă regăsesc în alegerea pe care PNL a făcut-o de a se alătura PPE", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit afirmațiilor sale, decizia PNL reprezintă un nou act de trădare a electoratului liberal. "Eu cred că liberalismul nu a murit. Dacă ne uităm la voturile de la europarlamentare, 800.000 de cetăţeni s-au exprimat în favoarea PNL care să îi reprezinte în PE. Eu cred că aceşti cetăţeni, dacă ar fi dorit să fie reprezentaţi de PPE sau PSE, ar fi avut ce să voteze. Votau altceva decât PNL. Eu cred că este un nou act de trădare a electoratului, aşa cum a fost şi la ruperea USL şi la ieşirea de la Guvern şi cred că este condamnabil", a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.