Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Summit Sibiu. Veste proastă pentru România și critică dură, chiar înaintea summitului

Thursday, 09 May 2019, 13:33 Sursă: REALITATEA.NET

Summit Sibiu. Olanda și-a susținut încă o dată opoziția privind aderarea României la spațiul Schengen, unul dintre obiectivele majore ale țării noastre.

S-a întâmplat chiar la Sibiu, înaintea summitului european informal. Chestionat pe această temă de reporteri, premierul olandez Mark Rutte a fost clar cu privire la momentul în care aderarea se va produce. "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună", a spus oficialul.

Nu este singurul mesaj critic transmis în marja summitului.

Zilele trecute, Radio Europa Liberă a citat, pe surse, îngrijorarea Parisului cu privire la situația din România. 

Europarlamentare 2019. Macron vrea condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Franța a remarcat „cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România„ dar știe „cu exactitate” care sunt „prerogativele președintelui României și (...) limitele care îi sunt impuse” de Constituție, scrie Europa Liberă, care citează „surse autorizate de la Palatul Elysée”.

Summit Sibiu. „Vom profita de reuniunea de la Sibiu pentru a ne exprima încă odată întregul nostru sprijin pentru acțiunile președintelui Iohannis atât în lupta împotriva corupției cât și pentru respectarea și întărirea independenței justiției. Franța susține apărarea statului de drept!”, au precizat sursele citate.

Ironic, în deschiderea şedinţei de guvern, Dăncilă l-a atacat pe preşedinte pentru că nu a invitat-o şi i-a transmis două subiecte pe care ar trebui să le introducă pe agenda discuţiilor.

"Am încercat să construiesc o relaţie normală cu o instituţie a statului, pentru beneficiul românilor. Acest lucru a fost un lucru de normalitate. Văd că interesul electoral al preşedintelui Iohannis este cel care contează. Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară acceptarea noastra în Spaţiul Schengen şi incetarea MCV. In rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească şi interesul românilor", a declarat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de guvern de miercuri.

Summit Sibiu. PSD este ciuca bătăilor la Sibiu, partidul fiind criticat de președintele Klaus Iohannis, de liderii populari europeni și ignorat de propria familie politică, cea a socialiștilor. 

Ultima critică a venit de la Joseph Daul, președintele popularilor europeni. 

"Uniunea Europeană nu poate sa existe fara statul de drept, independența justiției, solidaritate. Vrem să ne oferim sprijinul președintelui Iohannis, lui Ludovic Orban si PNL în susținerea statului de drept și lupta împotriva corupției. Salut curajul și determinarea românilor care au ieșit în stradă. Nu o sa lasam actiunile guvernului PSD-ALDE sa strice viitorul Romaniei. Justitia trebuie sa fie in folosul tuturor romanilor, nu al unor privilegiati. Romanii pot sa conteze pe noi pentru a ii apara si a proteja valorile care ne unesc pe toti", a declarat Joseph Daul.

Summit Sibiu. Prezent, joi, la Summitul Partidului Popular European, de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a declarat că există în continuare "forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii".

"Am asistat, și în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituții fundamentale ale statului de drept investighează și aduc la lumină faptele de corupție și furtul din bani publici, fie că sunt naționali sau europeni", a declarat Klaus Iohannis.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ