STUDIU: România, relevanță aproape de zero în UE, înainte de preluarea președinției rotative

Thursday, 01 November 2018, 13:40 Sursă: REALITATEA.NET

Un studiu al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR) arată că relevanța și influența României în Uniunea Europeană este minimă, în total contrast cu mărimea și populația sa.

Adaugă părerea ta

Studiul ECFR încearcă să măsoare, printre altele, capacitatea statelor membre de a influența politicle europene și de a forma coaliții în scopul influențării politicilor europene.

În acest sens, autorii studiului au intervievat 877 de profesioniști care lucrează în domeniul politicilor europene în guverne, think-tank-uri, Universități și presă.

La întrebarea ”Ce stat membru UE ar contacta guvernul țării voastre pe teme de politică europeană?”, răspunsul este clar.

Germania se află pe primul loc, cu 20% dintre voturi, Franța pe locul doi cu 13,8% și Marea Britanie pe trei, cu 9,9%. Polonia vine pe locul șase, cu 4,8%. În schimb, România vine abia pe locul 23, cu 0,8% din voturi.

Răspunsul specialiștilor explică astfel că influența României în UE este aproape de zero. De fapt, sub țara noastră se află doar Cipru, Bulgaria, Croația, Slovenia și Malta, țări cu o populație mult mai mică decât a României.