Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban, șeful Comandamentului în STARE DE ALERTĂ: ”Sunt măsuri necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor”

Thursday, 14 May 2020, 08:10 Sursă: Realitatea PLUS

Premierul Ludovic Orban a cerut tuturor miniștrilor să emită toate ordinele privind normele ce trebuie respectate în toate activitățile.

”Astăzi se încheie starea de urgență. Cred că în toată această perioadă am reușit să afcem față acestei provocări care ne-a pus la grea încercare.

Astăzi, Comitetul pentru Situații de urgență va declara starea de alertă. Va institui măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii și vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face față provocării generate de epidemie.

Vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu INSP și cu colaborarea Consiliului de suport tehnico-științific, toate ordinele privind normele ce trebuie respectate în toate activitățile. E vorba de regulile privitoare la circulația cu transportul public, funcționarea spațiilor comerciale, a hotelurilor, frizeriilor, coaforurilor și tuturor categoriilor de activități unde se ridică restricțiile. Împreună cu Ministerul de Interne am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului pentru Situații de Urgență, să îmi asum conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, secondat de vicepreședinți, prin modificarea Ordonanței 21.

Am decis să îmi asum, în calitate de premier, conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, secondat de trei vicepreşedinţi: domnul ministru al afacerilor interne, Marcel Vela, de domnul ministru al lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei şi de şeful DSU, Raed Arafat.

Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă. Va trebui să girați, ca miniștri, implicarea în punerea în practică a tuturor românilor. Cetățenilor le trasmit să fie responsabili, să respecte toate măsurile instituite de autorități, pentru că au menirea de a vă feri de pericol.

Azi va trebui să adoptăm ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special facilități ce vor fi prelungite, drepturi ale cetățenilor, în domeniul sănătății, educației – ca să putem face față provocărilor importante în ce privește organizarea examenelor”, a spus premierul la debutul ședinței de Guvern.

În cadrul ședinței, Raluca Turcan a declarat că este pregătit proiectul de OUG pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie. La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că pregătește un proiect de OUG pentru modificarea OUG 114/2018.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a evocat un un pas important pentru operaționalizarea instrumentului pentru lupta cu tăierile ilegale de lemn: ”Azi vom pune în dezbatere publică proiectul de HG cu normele tehnice pentru funcționarea SUMAL”.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a prezentat Hotărârea de Guvern pentru achiziția de măști pentru grupurile beneficiare, pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ