Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rovana Plumb îl contrazice pe Eugen Teodorovici pe tema creditelor la BERD şi BEI

Tuesday, 06 November 2018, 20:48 Sursă: REALITATEA.NET

„Referitor la afirmaţia că România a plătit din fonduri europene creditele de la Banca Europeană de Investiţii (n.red. - BEI) şi Banca Europeană de Dezvoltare (n.red. - şi Reconstrucţie, BERD), România nu a plătit din fonduri europene creditele la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructură implementate de autorităţile române”, a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei declaraţii de presă făcute la Guvern.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că toate proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile sunt întâi finanţate din bugetul de stat.

„Beneficiarul are relaţia directă cu statul român. Statul român solicită rambursarea şi reîntregeşte bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiţi cu finanţarea proiectelor de dezvoltare ale României. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de reţinut că, în conformitate cu procedurile europene, România nu a plătit din fonduri europene credite de la aceste bănci europene”, a detaliat, în continuare, Plumb.

Ministrul Finanţelor i-a răspuns, sâmbătă seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin Cîţu. Liberalul a scris, sâmbătă dimineaţa, pe reţeaua de socializare, că Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul că a plătit datoria externă cu fonduri europene. Cîţu s-a referit direct la faptul că din fondurile furnizate României de Uniunea Europeană (UE) au fost achitate împrumuturile de la BEI şi BERD, solicitându-i ministrului Finanţelor să răspundă public cu privire la acest subiect.

„Este, deopotrivă, amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale !) şi nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni, mai degrabă ignoranţi, ca să nu spun rău intenţionaţi, drept minciuni sau bombe”, a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook, sâmbătă seara.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, fie că se referă la continuarea finanţării proiectelor care nu au fost finalizate într-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finanţate din fonduri naţionale sau atrase de la diverse instituţii financiare (inclusiv BEI şi BERD), aşa numitele proiecte retrospective, acestea au fost măsuri luate în deplină conformitate cu regulamentele europene.

„Sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicaţii! Observ că pseudo-specialişti sau aşa zişi politicieni, pentru că despre economişti adevăraţi nu poate fi vorba în acest context....fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanţării proiectelor de investiţii prin achitarea datoriei externe a ţării din fonduri europene. Repet: sunt oricând dispus să ofer explicaţii suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmaţii publice, că nu au capacitatea de a înţelege nici mecanismele legate de finanţarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe”, a mai spus Teodorovici.

Astfel, cu toate că nu a menţionat cine sunt politicienii la care se referă, demnitarul de la Finanţe a răspuns, indirect, la mesajul publicat de Florin Cîţu, în cursul aceleiaşi zile.

„Bombă: Datoria externă plătită din fonduri europene şi nu din creşterea economică trâmbiţată de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătură cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului român a fost plătită exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoţii ăştia, au luat bani din fonduri europene şi au plătit împrumuturile la BEI şi BERD. Nu încercaţi să înţelegeţi pentru că nicio ţara membră nu ai mai făcut asta până acum”, a mai scris Cîţu.

Vineri, 2 noiembrie, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu înţelege de ce intervenţiile sale publice au fost extrem de politizate şi a fost acuzată că ar fi „vândută intereselor străine”, în condiţiile în care a făcut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care România le avea de plătit către BEI şi BERD.

„Jignirile pornite că la un semnal la adresa mea şi mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condiţiile în care toţi ştiu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcţionarilor din România care lucrează pe fonduri europene, văzând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp şi pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte”, a scris Corina Creţu, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ