Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rezultate alegeri Cluj Napoca. Emil Boc și-a spulberat contracandidații și are un nou mandat

Sunday, 05 June 2016, 21:15 Sursă: REALITATEA.NET

REZULTATE alegeri Cluj Napoca.  Emil Boc, actualul primar al Clujului, a câștigat lejer un nou mandat cu 69,1% din voturi, potrivit unui sondaj Exit-poll, obținut de Realitatea.net.

Rămâneți pe Realitatea.net pentru a afla toate detaliile legate de votul pentru primării și care sune primele rezultate alegeri Cluj 2016. 

Candidati Primăria Cluj-Napoca: 

  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul Miscarea Liberala Alexa Liviu-Doru-Alin
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul National Liberal Boc Emil
  • Municipiul Cluj-Napoca Candidat Independent Buzoianu Octavian
  • Municipiul Cluj-Napoca Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar Din Transilvania Fancsali Ernő
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul Social Romanesc Giurgiu Mircia
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul Miscarea Populara Gurzau Adrian
  • Municipiul Cluj-Napoca Uniunea Democrata Maghiara Din Romania Horváth Anna
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul Uniunea Crestin Democrata Din Romania Ille David
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul M10 Pop Irina-Maria
  • Municipiul Cluj-Napoca Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) Roschnafsky Marius-Bruno

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Premierele de la alegeri

18.274.891 de români cu drept de vot erau așteptați la urne, dintre care 233.367 sunt tineri de 18 ani. Pe liste figurează și 5.272 de persoane cu vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit unor sondaje de opinie realizate în ultimele săptămâni înaintea alegeri locale 2016, există o intenție de participare la vot de doar 50%.

La alegeri locale trecute, în 2012, au votat 56,39% dintre românii înscriși pe liste. Între mediul rural și cel urban a fost o diferență de peste 15 procente în ceea ce privește participarea la vot.

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Urnele sunt deschise pentru alegeri locale 2016, duminică, de la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. În total, sunt 18.616 secții de votare. Organizatorii spun că toate secțiile de votare din cadrul alegeri locale 2016 vor avea acces la internet Wi-Fi securizat. De asemenea, 50.000 de forțe de ordine se vor ocupa de buna desfășurare a procesului de vot.

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Cine are drept de vot

Potrivit legii, drept de vot au toți cetățenii români sau cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, și cărora nu le-au fost interzise, de către instanță, drepturile electorale.

Vă puteți prezenta la vot cu un act de identitate, precum carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu sau carnet de serviciu military. Alegătorii își pot exprima opțiunea doar în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).

În cazul în care există o eroare și nu vă regăsiți pe listă, puteți să participați la vot și să fiți trecut pe o listă suplimentară. Pe lângă această listă mai există și o listă complementară, pentru cetățenii UE cu drept de vot, care se află în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări și au domiciliul sau reședința în respectiva localitate.

Cei care nu se pot deplasa sau sunt arestați la domiciliu pot solicita urna mobilă. Pentru acest lucru se depune o cerere scrisă și acte doveditoare.

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Organizarea alegerilor locale de anul acesta

Cei care candidează la primărie sau consiliie județene și locale și-au depus candidaturile între 11 și 26 aprilie. Potrivit legii, drept de participare au partidele, alianțele politice și candidații independenți. Campania electorală a început pe 6 mai și s-a încheiat sâmbătă. Listele pentru alegeri locale 2016 s-au tipărit până pe 3 iunie, fiecare în câte două exemplare.

S-au acordat, printr-o hotărâre de Guvern, să se acorde în jur de 350 de milioane de lei pentru organizarea votului. În acest fond sunt incluse și plățile indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale aparatului ethnic auxiliar al acestora.  Mai mult, în același buget au intrat și banii pentru implementarea sistemului informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni votul ilegal. De asemenea, trebuie precizat și faptul că în secțiile de votare vor exista operatori de computer.

Un alt act normativ din pachetul adoptat de Guvern stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Cum va funcționa sistemul antifraudă

Fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana codul numeric personal al fiecărui votant care vine la urne. În cazul în care acesta votează de mai multe ori va emite o alertă. Imediat, pentru că sistemul este legat cu alte instituții, alerta va ajunge la un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.

Reprezentanții Autorității Electorale Permanente spun că nu există riscuri ca sistemul să se blocheze. Sistemul, dezvoltat în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică, va centraliza date legate de prezența la vor, ce vârste au alegătorii, precum și împărțirea pe rural și urban. 

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Câți deținuți au cerut să voteze

Din cei peste 28.000 de deţinuţi aflaţi în penitenciarele din România, 1.766 au drept de vot la alegeri locale 2016, iar dintre aceştia 1.377 şi-au exprimat dorința de a vota, potrivit datelor Autorității Naționale a Penitenciarelor.

Legea nr. 115 din 19.05.2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale şi a Hotărârea nr. 18/H/20.04.2016  emisă de către Biroul Electoral Central prevăd că persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ – teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul, votează prin intermediul urnei speciale.

De asemenea, conform art. 3 alin (3) din Legea nr. 115/2015: „dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ – teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz”.

REZULTATE alegeri Cluj Napoca. Rezultate alegeri Cluj 2016. Cât câștigă reprezentantul unei secții de votare

Cei care s-au angajat în secțiile de votare la alegeri locale 2016 din 5 iunie vor câștiga maxim 425 de lei, pentru 5 zile de muncă. Au putut fi admiși în corpul experților electorali, prin decizia Autorității Electorale Permanente, persoanele care au îndeplinit următoarele condiții:

a) are cetăţenia română;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are drept de vot;

d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;

e) nu face parte dintr-un partid politic;

f) a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii;

g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia, precum şi pe bază de examen. Potrivit unei hotărâri de Guvern, persoanele selectate sunt remunerate cu 85 de lei pe, însă nu au voie să muncească mai mult de 5 zile.

Alegeri 2016 Cluj Napoca – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații

 Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ