Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Remus Cernea vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane

Thursday, 16 January 2014, 18:32 Sursă: Mediafax

Remus Cernea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a iniţiat acest proiect de lege bazându-se pe o concluzie a unor oameni de ştiinţă, care acum patru ani au stabilit că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane.

"În 2010, un grup de oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul delfinilor timp de mulţi ani au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora ar trebui să reprezinte o bază pentru care delfinii să fie consideraţi persoane non-umane datorită inteligenţei lor, complexităţii relaţiilor sociale pe care le au şi chiar şi abilităţii de a comunica inclusiv cu noi. Știţi bine că au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol", a afirmat Remus Cernea.

Remus Cernea a mai spus că deţinerea unui delfin în captivitate reprezintă o formă de cruzime.

"Acum este interzisă vânătoarea şi uciderea lor, dar sunt încă victime ale unor comportamente pe care le avem. Îi ţinem în cuşti, un delfinariu este o cuşcă pentru un delfin, a-i ţine în captivitate este o formă de cruzime şi denotă o lipsă de înţelegere faţă de capacitatea şi gradul de inteligenţă a acestor fiinţe. De aceeea, propun o lege inspirat din acest apel făcut de comunitatea ştiinţifică în 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane", a explicat deputatul.

Conform acestui proiect de hotărâre, încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor va fi interzisă, iar delfinii ţinuţi în captivitate trebuie eliberaţi în cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare a acestei legi, se mai arată în proiect.

Cernea a menţionat că în India a fost luată o asemenea decizie încă de anul trecut, delfinii fiind consideraţi acolo persoane non-umane.

Deputatul Remus Cernea a spus că va depune proiectul de lege la începutul sesiunii parlamentare.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ