Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Război total între Palate: Dăncilă, chemată la Cotroceni cu Meleşcanu

Monday, 14 May 2018, 13:09 Sursă: REALITATEA.NET

Înainte de o o invita pe Viorica Dăncilă, şeful statului i-a transmis direct ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, o invitaţie la Cotroceni. Şeful diplomaţiei române a confirmat, iniţial, pentru Realitatea Tv, că va participa la întâlnire. Ulterior a revenit și a spus că are nevoie de aprobarea premierului.

Anunțul a stârnit furia lui Liviu Dragnea, care a subliniat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să decidă în privința acestei întâlniri.

„În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua dna prim ministru, după o discuție cu dl Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (...) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide dna prim ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul”, a spus Dragnea

Și premierul a subliniat acest lucru. ”Dacă preşedintele vrea ca un ministru să meargă la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Aşa este normal. Aceasta este regula, trebuie respectată de toată lumea. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Guvern", a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, la Blaj, că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a îi explica poziţia adoptată de reprezentanţii României la discuţia de la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă al UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

MAE a decis atunci să blocheze o declarație comună a UE care condamna decizia SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim. 

”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat MAE român, sâmbătă.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ