Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Radio Guerilla suspendă emisiunea lui Liviu Mihaiu

Thursday, 04 August 2016, 14:36 Sursă: REALITATEA.NET

”Radio Guerrilla a hotărât astăzi suspendarea emisiunii “Asta La Revista Mesei cu Liviu Mihaiu” până la clarificarea dosarului penal al fostului Viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Am fost întotdeauna guvernaţi doar de propriile noastre exigenţe de probitate morală şi profesională. Relansarea Radio Guerrilla este succesul unei echipe libere de orice constrângere sau presiune din exterior. Binili Învinge!”, a anunţat postul de radio, pe pagina de Facebook, conform News.ro

Liviu Mihaiu a anunţat şi el, luni, pe contul de  Facebook, că va fi în concediu de la Radio Guerilla pentru o perioadă, în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis o anchetă penală în cazul numirii sale în funcţia de Guvernator al Deltei, în anul 2008, dosar în care Bogdan Olteanu se află în arest la domiciliu. ”Mi-am luat un concediu de la emisiunea de la ‪#‎13la14‬ nu numai pentru a nu aduce in ograda radioului, la care sunt părinte fondator şi realizator, ultimul val de «nesimpatie», dar şi pentru că, după purgatoriul la care am fost supus, imi este mai greu să fiu zilnic in armonie cu starea de briză ‪#‎gherilistă‬ in care acest radio a existat şi va continua să existe...‪#‎Illbeback‬”, a scris Liviu Mihaiu pe Facebook.

Anterior, Liviu Mihaiu afirmase, tot pe Facebook, că nu ştie ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupţie în care protagoniştii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Sorin Ovidiu Vîntu a precizat, la rândul lui, duminică, pe Facebook, că a admis în faţa procurorilor că firmele şi conturile din denunţul făcut împotriva sa şi a lui Bogdan Olteanu îi aparţin. Omul de afaceri a scris, totodată, într-un registru ironic, că îşi cere iertare pentru jurnaliştii cărora le-a dat salarii cu mult peste valoarea profesională şi de la politicienii pe care nu i-a devoalat astfel încât se prezintă precum cavalerul Bayard, "fără teamă şi fără prihană".

Audiat de procurori, Liviu Mihaiu le-a spus acestora  că ştia de la Sorin Ovidiu Vîntu de aranjamentul pe care îl va face pentru numirea sa ca guvernator al Deltei Dunării, dar că abia după numirea sa a aflat că s-au dat şi bani pentru acest lucru, potrivit motivării deciziei de arestare la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.

Judecătorul Angela Dragne reţine, în motivarea deciziei de arest preventiv la domiciliu pentru Bogdan Olteanu, aspecte esenţiale din declaraţia dată de Liviu Mihaiu la DNA, în calitate de martor. “Martorul Mihaiu Liviu a arătat că a fost întrebat de Vîntu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vîntu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator. Martorul a precizat că: «Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru». Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat că Vântu a dat bani pentru această numire”, potrivit documentului citat.

Procurorii au arătat în faţa instanţei că, iniţial, Liviu Mihaiu nu a fost mulţumit de acest aranjament, din punct de vedere financiar, respectiv pentru că pierdea funcţiile pe care le avea atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior discuţiilor pe care le-a avut cu Vîntu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar la solicitarea omului de afaceri, ieşirea din acţionariat a lui Mihaiu s-a realizat într-un termen foarte scurt, se mai arată în documentul citat.

Un martor audiat de procurori a arătat, în declaraţia dată la DNA, că ”după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcţia de guvernator al Deltei Dunării, Vîntu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut un milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea şi atunci i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnat pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Sorin Ovidiu Vîntu ar fi început în vara anului 2008 demersurile pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Interesul lui Vîntu era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă şi aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist, susţin anchetatorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ