Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Profitorii coronacrizei. "Protejata" lui Vanghelie, contracte de 1,1 milioane lei în 2 săptămâni 

Friday, 03 April 2020, 18:20 Sursă: Realitatea.NET

Până în 2019 activând fără succes în domeniul construcției de piscine, societatea Nicoletei Elena Diaconescu a încasat 1,1 milioane de lei de la mai multe spitale din toată țara. Despre Diaconescu, presa a dezvăluit că a trecut de la angajarea de fete pentru videochat la contracte publice de zeci de milioane de euro în sectorul păstorit în trecut de fostul edil Marian Vanghelie.

Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 în România și va publica o serie de articole pe această temă.

Contract în zona groazei: Suceava

Aproape 75 la sută din banii primiți de Multi Point Management SRL provin din trei contracte:

- câte 320.000 de lei de la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor și Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” din Baia Mare pentru furnizarea a câte 20.000 de măști KN95 / FFP2 pentru uz civil (16 lei/bucata);

- 105.000 lei pentru 700 de combinezoane de unică folosință către Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Despre prețul unei bucăți (150 de lei), patronul unei firme de profil ne-a declarat, după ce a ascultat caracteristicile produsului, că „pare mare”.

Printre clienții firmei s-au mai numărat Spitalul Penitenciar Jilava, Ministerul Apărării - Unitatea Militară nr. 02558 Timișoara și Societatea Română de Televiziune.

Tun din anveloparea blocurilor în Sectorul 5

În trecut, Diaconescu a fost subiectul mai multor investigații de presă.

La începutul lui 2019, Libertatea titra cu referire la ea: „Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!”

Era vorba de firma Star Pro Center INTL unde Diaconescu deținea 88% din părțile sociale, restul aparținând părinților ei. În decembrie 2018, aceeași firmă a mai încheiat 14 contracte, atribuite direct, cu entități din sectorul 5. Tot Libertatea a scris că o altă firmă în care a fost asociată, Marcus Serv Pro, câștigase contracte cu instituții publice din Sectorul 5 în anii 2016 și 2017.

Legătură cu Vanghelie…

În decembrie 2019, discoverproject.ro trecea în revistă mai multe șantiere abandonate ale societății la diferite obiective publice și estima suma încasată de Star Pro Center INTL de la entități din acest sector la circa 100 de milioane de euro.

Citând un document al DNA, site-ul scria că ”Nicoleta Diaconescu este protejata lui Marian Daniel Vanghelie». Constatarea apare negru pe alb, în 2017, într-un act oficial de acuzare al procurorilor anticorupție, care investigaseră o grupare ce frauda sistemul de public de sănătate. Atunci, DNA a destructurat un grup infracțional organizat ce păgubise bugetul public de sănătate prin înșelăciune, falsuri și mită.”

Citește continuarea pe newsweek.ro


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ