Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Procurorul General cere raportul "comisiei Nana". Tăriceanu: Documentele vor fi trimise Parchetului

Tuesday, 16 September 2014, 13:08 Sursă: REALITATEA.NET

Documentele Comisiei parlamentare de anchetă privind restituirea terenurilor agricole din judeţul Călăraşi vor fi înaintate Parchetului ICCJ, a anunţat, marţi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, notează Mediafax.

Decizia a fost luată în şedinţa de marţi a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Birourile Permanente reunite au luat această decizie după ce au primit o scrisoare prin care procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, Tiberiu Niţu, solicită Parlamentului să-i fie transmise documentele care au stat la baza activităţii Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi.

”Procurorul general a făcut o solicitare care nu este, însă, în termeni foarte expliciţi, dar nu a existat niciun fel de reţinere. Toate documentele comisiei care şi-a desfăşurat lucrările vor fi trimise către Parchetul general, conform solicitării”, a spus Tăriceanu.

La finalul sesiunii parlamentare precedente, procurorul şef de secţie Camelia Sutiman a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie documentele Comisiei privind terenurile din zona Nana. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, în 2 iulie, că toţi membrii Biroului Permanent au fost de acord să se dea curs acestei solicitări, dar că solicitarea va fi trimisă înapoi pentru a fi făcută de procurorul general.

"Constituţional, comunicarea între Parchetul general şi preşedintele Camerei se face instituţional prin ministrul Justiţiei şi prin procurorul general. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar, din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document rugându-l pe pocurorul general să emită această cerere sub semnătura domniei sale. Sunt două erori de fond, în primul rând nu Biroul Camerei ia această decizie, ci Biroul reunit şi scrisoarea trebuia trimisă procedural de către procurorul general către Birourile reunite ale Camerei şi Senatului pentru a fi discutate în Biroul reunit, astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului pentru a fi puse la dispoziţia Parchetului general, a procurorului şef care se ocupă de acest caz", preciza Zgonea, după şedinţa Biroului permanent al Camerei.

Zgonea arăta că el crede că într-o perioadă foarte scurtă procurorul general va trimite scrisoarea oficială şi atunci, împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va convoca Birourile Permanente reunite pentru a pune cât mai rapid la dispoziţie aceste documente.

A doua zi, procurorul general Tiberiu Niţu declara că la PICCJ corespondenţa cu instituţiile, inclusiv cu Parlamentul, este semnată de şeful Secţiei de urmărire penală, aşa cum a fost şi în cazul cererii privind documentele Comisiei Nana, precizând că acestea au cel mult valoare de probe extrajudiciare.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ