Președintele PCM Covasna: Noi luptăm pe cale pașnică pentru autonomie

Tuesday, 01 December 2015, 19:32 Sursă: REALITATEA.NET

'Eu nu pot să cred că cineva din rândul comunității maghiare se poate gândi la așa ceva (la un atentat cu bombă n.r). Atât PCM, cât și celelalte organizații politice maghiare și bisericile maghiare luptă pentru autonomie pașnic și respectăm toate legile țării, legile europene, Constituția României și legile internaționale (...) Noi luptăm pentru autonomie cu toate mijloacele democratice (...) E foarte grav ce se spune (referitor la atentat—n.r), pentru că nu e un furt de găină sau un geam spart, e cea mai gravă infracțiune ce există, dacă e adevărat (...) Eu consider că trebuie ascultate ambele părți (...) și în cel mai scurt timp, pentru liniștea comunității, să se facă lumină în acest caz. Nu vrem tensiune în județ sau în regiune. Pentru liniște și pace trebuie făcută lumină', a declarat, pentru Agerpres, Kulcsar Terza Jozsef.

El a mai adăugat că 'nu vrea să apere pe nimeni', dar nu consideră că membrii 'Mișcării de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) sunt 'niște extremiști', recunoscând că liderii acestora au luat cuvântul la mai multe manifestații publice pe care PCM le-a organizat în ultimii ani.

'Îi consider niște tineri care luptă pentru interesele maghiarimii și secuimii din zonă. Îi consider niște maghiari adevărați, nu niște extremiști. Nu poate fi judecată toată organizația prin prisma unei singure persoane (...) Le-am dat cuvântul la adunările noastre și o să le mai dăm dacă mesajele lor se identifică cu ale noastre', a mai spus liderul PCM.

Procurorii DIICOT au reținut, marți, pentru 24 de ore, un 'membru marcant al extensiei în România' a structurii naționalist-extremiste 'Mișcarea de Tineret 64 de Comitate' — HVIM din Ungaria, suspectat că intenționa să detoneze în public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ