Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Emmanuel Macron l-a lăudat pe Iohannis pentru "lupta pentru statul de drept"

Tuesday, 27 November 2018, 14:20 Sursă: REALITATEA.NET

"Preşedinţia dumneavoastră va fi marcată de mize mare, Brexit, migraţia şi foaia de parcurs pentru viitorul Europei. Summitul de la Sibiu va fi o etapă decisivă a refondării Europei. Vor fi multe dezbateri şi vom aduce acolo concluziile", a declarat Emanuel Macron, marţi la Paris, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele francez a vorbit şi despre statul de drept, felicitându-l în acest sens pe Klaus Iohannis pentru eforturile pe care le depune în România.

"Vom evoca de asemenea Balcanii occidentali, Moldova şi mizele comune cu domnul Iohannis, solidaritatea europeană în materie de securitate. Vom evoca şi situaţia statului de drept în Europa şi aici țin să salut eforturile domnului Iohannis care se luptă în ţara sa împotriva tuturor lucrurilor care duc la aceasta", a completat Macron.

Acesta a adăugat că este important dialogul cultural, catalogându-l drept "un liant al Europei". Emmanuel Macron a urat României "o excelentă celebrare a Centenarului".

"Vizita pe care am făcut-o în România pentru ca împreună să putem avea această iniţiativă. Cred că cultura e un liant al Europei. Am văzut în urmă cu câteva momente un artist contemporan care prin opera sa vizitează imaginarul european din secoul XVI până astăzi. În acest început de sezon cultural sunt foarte multe lucruri pe care le înmpărtăşim. Cred că avem o responsabilitate mare astăzi pentru ca cultura să fie dialogul între intelectuali în Europa. Un dialog între artişti, care ca şi cetăţenii se pierd în imaginarul unuia celuilalt, care găsesc referinţe. Nu suntem la fel. Cultura ne poate permite să redescoperim diferenţe care au fost considerate handicapuri. Cultura comună a Europei este dialogul. Cred că acest sezon cultural început astăzi va permite acest lucru. Doresc României o excelentă celebrare a Centenarului. Cred că dincolo de tot ce ne aseamănă şi diferenţiază suntem împreună", a  spus Macron citat de Mediafax.

La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit despre preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, precizând că ţara noastră îşi propune "ca în această perioadă România şi Franţa să celebreze valorile comune".

Președintele României, Klaus Iohannis, declarații la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la începutu Sezonului cultural România - Franța, care include 400 de proiecte în ambele țări.

"Sezonul România - Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului comun. Avem în cele șase luni care urmează un festival al memoriilor care ne leagă, dar și un forum al creației. Îi invit pe români și pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente. Este imposibil de făcut abstracție de influența pe care ideile iluminismului francez le-au avut în nașterea României. Franța a influențat cu certitudine multe culturi, nicăieri, însă, Franța nu a găsit o mai mare compatibilitate ca în România.

Peste doar trei zile România va sărbători Centenarul. Acum 100 de ani românii s-au unit în jurul idealuri aduse în România de Franța. Celebrăm, astăzi, prin acest program de la Paris, o istorie comună. Peste o lună România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Sezonul va reafirma convingerea noastră în ceea ce privește valorile comune", a declarat Klaus Iohannis.

Emmanuel Macron îl felicită pe Iohannis pentru apărarea 'valorilor europene' și anunță semnarea unui acord CRUCIAL pe această temă

În acest context președintele francez Emmanuel Macron a ținut să-l felicite pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru lupta pe care o dă în țara sa pentru apărarea valorilor europene.

„Sibiul este un oraș emblematic pe subiectele evocate pentru Europa. Acest summit de la Sibiu va fi o etapă decisivă a reformării Europei și vom aduce acolo concluziile consultărilor cetățenești. Viitorul Europei va fi în centrul discuțiilor pe care le vom avea la prânzul de lucru, dincolo de subiectele bilaterale și internaționale. (...) Președintele Iohannis și cu mine avem o ambiție comună. Aici mă refer la propunerea în materie de Europa pentru a întări solidaritatea europeană în materie de securitate. Vom aborda și situația statului de drept și salut acțiunea permanentă a președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene comune, care se luptă în țara sa împotriva tuturor lucrurilor care duc la aceasta. Vom semna aceste convergențe ale noastre prin semnarea unei declarații politice comune”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ