Președintele AEP, Ana Maria Pătru – lider mondial al organismelor de management electoral, din 2017

Wednesday, 19 August 2015, 19:57, Sursă: REALITATEA.NET

Anul 2015 reprezintă un an de bun augur pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Adaugă părerea ta

Președintele Autorității, Ana Maria Pătru, AEP a obținut una dintre cele mai înalte recunoașteri internaționale a performanțelor sale în domeniul managementului electoral. Aceasta a fost desemnată să preia din 2017, pentru doi ani, președinția celui mai mare organism electoral internațional: Asociația Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB). Această funcție este cu atât mai importantă pentru AEP și pentru România, cu cât este vorba despre o asociație din care fac parte organisme de management electoral din peste o sută de țări de pe cinci continente.

”În anul 2017, vor fi prezenți în România peste 400 de reprezentanți ai organismelor de management electoral de pe cinci continente: Europa, America de Sud, Asia, Africa și Oceania. Va fi un summit electoral important, care ne va aduce o mare vizibilitate la nivel internațional”, declară președintele AEP, Ana Maria Pătru.

AEP este membru al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale încă de la înființarea organizației, în octombrie 2013, România găzduind, în martie 2015, reuniunea Comitetului Executiv al A-WEB.

Potrivit Cartei A-WEB, această asociaței a organismelor de management electoral promovează eficiența în organizarea unor alegeri libere, corecte, transparente și participative la nivel mondial. Obiectivele sale sunt să identifice cele mai recente tendințe, provocări și evoluții în managementul electoral democratic și în ceea ce privește procesele electorale, să faciliteze schimbul eficient de experiență și expertiză între membri, pentru consolidarea democrației electorale la nivel mondial.

România va fi, pentru a doua oară în decurs de trei ani, gazda elitelor internaționale ale managementului electoral, după ce, în 2014, la București, a avut loc cea de-a 23-a Conferință anuală a Asociației Europene a Oficialilor Electorali (ACEEEO), a cărei președinție a fost deținută timp de un an de președintele AEP, Ana Maria Pătru.

Această nouă confirmare internațională a prestigiului de care se bucură AEP vine într-un an în care Autorității Electorale Permanente i-a fost atribuit, prin lege, statutul de unic organizator al alegerilor, fiindu-i sporite atribuțiile.

Un rezultat de succes pentru eficiența cu care AEP și-a promovat proiectele este că la alegerile locale și parlamentare din 2016 secțiilor de votare vor fi informatizate, un pas uriaș pentru prevenirea fraudei electorale.

Alte articole din: Ultimele Stiri