Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ponta: Trenul oltenesc e la cel mai înalt nivel; mai rămâne să mai facem şi infrastructura feroviară

Saturday, 24 May 2014, 17:50 Sursă: Mediafax

"Călătoria a fost excepţională. Realmente, trenul oltenesc este la cel mai înalt nivel şi se poate compara cu orice tren - am fost cu trenuri în Franţa, în Germania, Italia, America - este exact la acelaşi nivel. Acum rămâne ca noi să mai facem şi infrastructura feroviară la nivelul celorlalţi pentru că altfel degeaba ai trenuri atât de moderne, e greu să le foloseşti la potenţialul lor", a spus Ponta, la coborârea din tren.

El a ţinut să-i felicite pe reprezentanţii Softronic, arătând pentru faptul că au demonstrat că în România putem să facem la cel mai înalt nivel echipamente feroviare de acest gen.

"Mă bucur în mod special pentru Craiova că nu doar dânşii - şi îi laud pe cei de la Softtronic - dar şi o parte din vechiul Electroputere au început să producă acum locomotive, e adevărat le exportă, şi îmi doresc ca CFR Infrastructură să continue programul de modernizare a infrastructurii, iar CFR Călători şi operatorii privaţi să nu mai cumpere din Germania, din Franţa, ci să cumpere trenul românesc", a spus Ponta.

Întrebat de ce a durat atât de mult călătoria de la Craiova la Bucureşti, premierul a precizat: "Dura mai puţin dacă aveam voie să mergem mai tare. Dar în ceea ce priveşte confortul, vă asigur că e de zece ori mai confortabil decât să vii cu maşina".

Trenul cu care a venit premierul a fost precedat, la un interval de 15 minute, de o locomotivă produsă în 2008 tot de aceeaşi companie, rolul acesteia fiind să se asigure că traseul nu prezintă riscuri.

Premierul Victor Ponta a plecat, sâmbătă după-amiază, din Gara Craiova, în prima cursă a trenului electric Hyperion, produs în acest oraş, el spunând că garnitura arată mai bine decât orice alt tren din Franţa, Germania sau SUA.

Trenul Hyperion este primul tren electric fabricat în România de către compania Softronic Craiova, investiţia depăşind cinci milioane de euro.

Hyperion, tren de concepție românească, este compus din patru vagoane, având o capacitate de transport de 188 de locuri, iar datorită sistemului său de alimentare bi-sistem garnitura poate fi folosită și în alte țări.

Hyperion, prima ramă electrică din România, cu podea joasă şi tracţiune asincronă produsă de industria românească de profil, poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 km pe oră, respectiv 200 km pe oră.

Compania Softronic, deţinută de patru persoane fizice - Ionel Ghiţă (30% din capital), Ion Gârniţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana-Adriana Miulescu (16%) -, a fost înfiinţată în 1991 la Craiova şi a încheiat anul 2012 cu afaceri de 68,6 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ