Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PNL și USR atacă modifcările Codurilor Penale la CCR

Wednesday, 24 April 2019, 14:18 Sursă: REALITATEA.NET

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că vor fi atacate la Curtea Constituţională legile prin care au fost adoptate modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi. ”Sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus Turcan, care a adăugat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

”Nimic mai grav, nimic mai descurajant pentru orice om de bună credinţă... Au dat acest vot astăzi în Parlamentul României împotriva tuturor cerinţelor din partea Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, dar, mai ales, împotriva aşteptărilor oamenilor corecţi din această ţară care îşi doresc ca legea să fie aceeaşi pentru toată lumea şi în România şi să pot să trăieşti în respect faţă de lege”, a declarat, miercuri, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, după adoptarea modificărilor la codurile penale. 

Potrivit acesteia, ”sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”.

”Dosarele de corupţie ale unor înalţi demnitari vor fi închise, de asemenea, sunt scăpaţi de pedepse infractori de rang înalt şi infractori deosebit de periculoşi”, a mai spus Raluca Turcan.

”Pentru fiecare român din această ţară, este ziua care va rămâne în istoria loviturilor la temelia democraţiei noastre şi a fibrei noastră de oameni cinstiţi. Vom contesta la Curtea Constituţională acest vot dat astăzi. Vom contesta ambele proiecte, atât Codul Penal, cât şi Codul de Procedură Penală”, a adăugat Turcan, care a afirmat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. 

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel de modificare a Codui Penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD.

”Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale”, a spus, miercuri, după adiptarea proiectelor, liderul PSD, Liviu Dragnea. 

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că USR va ataca la Curtea Constituţională proiectele de modificare a Codurilor penale, precizând că prin modificările adoptate România devine "un rai infracţional", conform Agerpres. PNL a anunțat încă de ieri că va contesta codurile la CCR dacă acestea vor fi modificate în Parlament.

"Coşmarul început acum doi ani şi jumătate continuă. Vedem că astăzi a trecut de Parlament o formă de Cod de procedură penală şi o formă de Cod penal care, într-adevăr, nu conţine prevederi neconstituţionale observate de Curte, dar conţine o grămadă din celelalte porcării prin care România devine un rai infracţional. Vedem că au trecut două Coduri, astăzi practic în Parlamentul României a câştigat hoţia, astăzi, prin votul de astăzi, vedem cât de importante sunt alegerile din 26 mai, cât de important este ca cetăţenii români să iasă pe 26 mai la vot, să voteze la referendum, să voteze pentru Parlamentul European, pentru că România este într-un pericol mai mare ca niciodată în istoria ei să iasă din ceea ce înseamnă UE", a afirmat Barna, la Parlament.

El a spus că vor exista reacţii pe plan european faţă de adoptarea Codurilor "împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi a partenerilor tradiţionali ai României".

"Toate aceste elemente arată că Liviu Dragnea nu mai are niciun fel de limită. Pentru el nu mai contează nimic altceva decât rezolvarea problemei penale cu care se confruntă şi pentru a-şi rezolva această problemă este dispus, şi astăzi a făcut-o în mod explicit, să sacrifice interesul României. România devine de astăzi un stat în care infractorii sunt practic într-un rai legislativ, infractorii sunt mângâiaţi şi încurajaţi prin aceste reglementări care toate, în ansamblul lor, nu fac decât să uşureze şi să simplifice efectele legii asupra infractorilor", a adăugat Barna.

"Vom ataca la Curtea Constituţională adoptarea de astăzi pentru a folosi toate resursele de care dispunem pentru a opri acest tăvălug pe care PSD - ALDE l-au declanşat asupra României şi iată, continuă cu fiecare zi de Parlament", a mai susţinut liderul USR.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ