Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Partidul lui Macron, Cioloş şi alte formaţiuni europene strâng semnăturile pentru europarlamentare

Thursday, 27 September 2018, 21:27 Sursă: REALITATEA.NET

Liderul LREM, Christophe Castaner, şi liderul blocului liberal ALDE din Parlamentul European (PE), Guy Verhofstadt, afirmă că vor să "reinventeze" Europa. Într-un apel semnat în comun cu alţi şase politicieni de centru-dreapta şi centru-stânga şi publicat în mai multe ziare europene, cei doi propun "o Europă capabilă să acţioneze cu tărie în domenii unde statele membre sunt lipsite de putere în mod individual".

Semnatarii - între care se mai numără fostul premier italian de centru-stânga Matteo Renzi, liderul formaţiunii spaniole Ciudadanos (de centru-dreapta, antisecesionistă) Albert Rivera, precum şi fostul premier român Dacian Cioloş, preşedinte al Mişcării România Împreună, reiterează propunerile de reformă pe plan european enunţate de Macron într-un discurs acum un an. Cei opt se prezintă ca o contrapondere la populismul de dreapta al premierului ungar Viktor Orban, ministrului italian de interne Matteo Salvini şi liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen.

La rândul lor, Salvini şi Le Pen susţin că alegerile de anul viitor pentru PE vor reprezenta o luptă între naţionalişti şi lideri pro-UE cum este Macron. Alegerile vor fi o competiţie între "o viziune globalistă care doreşte mai presus de toate dispariţia naţiunilor" şi "cei care consideră că naţiunile trebuie să-şi păstreze suveranitatea pentru că în joc se află democraţia", a declarat joi pe postul BFMTV Marine Le Pen.

Ea a adăugat că i-ar plăcea să ia parte la o dezbatere cu Emmanuel Macron în cursul campaniei, în pofida prestaţiei dezastruoase pe care a avut-o în confruntarea televizată cu actualul preşedinte, înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa de anul trecut. Cei opt politicieni de centru nu s-au referit direct la formarea unui bloc în vederea viitoarelor alegeri, notează dpa.

"Suntem hotărâţi să mergem dincolo de structurile de partid existente în cazul în care acestea creează obstacole", au indicat ei. Comentatori francezi au speculat mai devreme că Macron speră să înfiinţeze un echivalent european al noului său partid centrist, care a dat lovituri devastatoare Partidului Socialist francez de centru stânga şi opoziţiei conservatoare la alegerile de anul trecut.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ