Comisiile juridice au decis: OUG 13 a fost respinsă, iar OUG 14, cea de abrogare, aprobată

Monday, 20 February 2017, 07:05 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ordonanța 14 a fost adoptată cu unanimitate de voturi, în Comisie. Ea va intra marți pentru dezbatere și vot în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogată OUG 13, a fost votată săptămâna trecută de Senat, iar acum intră în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Şedinţa Comisiei juridice a avut loc la ora 17.00.

Lungul parcurs al celebrei OUG 13

Tot luni, în Senat, va fi luată în discuţie, în primă Cameră sesizată, Legea de aprobare a OUG 13/2017, după mai multe dezbateri cu privire la modul în care se va proceda asupra proiectului. Iniţial, liderii PSD au afirmat că OUG 13 şi-a încetat efectele odată cu OUG 14, astfel încât nu mai este nevoie de un vot separat. Cu toate acestea, în urma dezbaterilor din spaţiul public, social-democraţii au decis să respingă prin lege şi OUG 13.

Şedinţa Comisiei juridice a Senatului va începe la ora 12.00, tot marţi fiind aşteptat şi un vot în plen. Soluţia convenită este ca Legea de aprobare a OUG 13 să fie transformată în Lege privind respingerea OUG 13.

Senatul este, în acest caz, primă Cameră sesizată, iar Legea privind OUG 13 va ajunge şi la votul Camerei Deputaţilor.

Ce spune Nicolicea: Legea de respingere a OUG poate fi atacată

Potrivit președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, legea de respingere a OUG 13 poate fi atacată, la fel ca legea de aprobare a OUG 14, la Curtea Constituțională. Nicolicea spune, însă, că „nimeni” din partea PSD nu va ataca legea.

„Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. Să recapitulăm, premierul Grindeanu a vorbit de două soluţii: prorogare de termen şi abrogare. (...) Dar, pentru a nu exista discuţii, a cedat şi a acceptat punctul de vedere al preşedintelui şi anume să fie dată o ordonanţă de abrogare. (...) Din partea PSD, nu va exista nici un fel de contestaţie, dar cum a fost atacată OUG 14, persoanele respective credeţi că nu pot să atace în continuare?”, a declarat Nicolicea, după ședința fulger a Comisiei juridice.

viewscntAdaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri