Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Miza suspendării lui Iohannis. Planul PSD-ALDE pentru scoaterea din joc a președintelui

Friday, 06 July 2018, 07:36 Sursă: REALITATEA TV

Liviu Dragnea insistă cu suspendarea. Este a doua oară în această săptămână în care vorbeşte pe un ton ferm despre acest subiect. De data aceasta promite că vom avea o decizie luni în Coaliţie şi susţine că partenerul său ar fi de acord ca subiectul să fie discutat, nu aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, când liderul PSD s-a lăudat că vor aborda subiectul suspendării şi nu s-a întâmplat acest lucru.

Planul PSD are un singur scop, în cazul în care este ocolit referendumul de demitere. Pe perioada suspendării, preşedintele interimar care va fi Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea, o poate revoca pe Kovesi.

Tudorel Toader ar putea să declanşeze şi procedura de numire a noilor procurori sefi.

O altă miză este promulgarea de către preşedintele interimar Tăriceanu a legilor justiţiei, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneţia.

Nu se ajunge uşor la această situaţie. Trebuie parcurşi câţiva paşi procedurali: suspendarea trebuie iniţiată de o treime din numărul parlamentarilor şi trebuie adoptată cu votul majorităţii, dacă propunerea este adoptată de Parlament, in cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pt demiterea preşedintelui, iar referendumul este validat dacă la urne se prezintă cel putin 30% din alegătorii înscrisi pe liste

Social-democraţii vor să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui, dar fără să ajungă şi la referendumul de demitere.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ