Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat după o dispută cu Dragnea

Thursday, 27 September 2018, 13:29 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Educației Valentin Popa și-a depus demisia după ce a fost atacat de UDMR, care a suspendat protocolul de colaborare cu PSD, apoi chiar de Liviu Dragnea, cu care ministrul a avut o ultimă discuție, în cursul zilei de joi.

Tot scandalul a pornit în urma unei ordonanțe adoptă de Guvern în data de 23 august. Actul legislativ le-a interzis învățătorilor maghiari să predea limba română dacă nu aveau studii universitare de specialitate. Decizia a condus la o adevărată revoltă a părinților și profesorilor din zonele cu minorități naționale.

Popa a precizat că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei și că acesta este motivul pentru care și-a depus demisia.

„Am depus-o de câteva zeci de minute. Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată (...)", a declarat Valentin Popa pentru Televiziunea Intermedia Suceava.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declarase după întâlnirea cu Popa că presedintele UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate cand cere remanierea ministrului Educatiei.

Mai mult, Dragnea a spus ca nu numai UDMR este nemultumita de ordonanta cu privire la predarea limbii romane la clasele maghiare, ci toate minoritatile.

"Nu e vorba doar de UDMR, ci de toate minoritatile. Asteptam sa vedem ce se intampla la Guvern. Are dreptate domnul Kelemen Hunor de aceasta data", a subliniat Dragnea.

Saptamana trecuta, Kelemen Hunor a cerut remanierea ministrului Educatiei, afirmand ca a luat doua decizii cu care UDMR nu a fost de acord.

"Articolul introdus de ministrul Educatiei in august in ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele invatarii limbii romane in scolile cu predare in limba materna a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista niciun argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare.

Trebuie anulat acest articol si am cerut OUG, nu trebuie sa lasam asa lucrurile. Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gandit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica.

O alta chestiune este legata de UMF Targu Mures, joi a aparut o HG care recunoaste comasarea Universitatii 'Petru Maior' cu UMF. Ar fi fost corect ca, pe baza parteneriatului intre UDMR si coalitia de guvernare, sa ne spuna ca va dura, ministrul nu ne-a consultat si ne-a pus intr-o situatie delicata.

In conditiile cand ministrul de doua ori in trei saptamani a facut gesturi cu care nu am fost de acord si nu am fost consultati, consideram ca acum colaborarea cu ministrul Educatiei va fi imposibila si cerem si asteptam o remaniere in fruntea Ministerului Educatiei", a acuzat Kelemen.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ