Marko Bela: Nici România, nici Ungaria nu au interesul unor controverse. Nu există dialog

Wednesday, 12 August 2015, 11:26, Sursă: REALITATEA.NET

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri, la RFI.ro, în contextul tensiunilor diplomatice, din ultima vreme, dintre Ungaria și România, că cele două țări nu au nevoie să creeze un conflict artificial și nici nu au interesul unor controverse.

Adaugă părerea ta

"Aceste tensiuni îmi amintesc de anii '90. Totuşi, suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată de unii acea temă. Nici România, nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau interesul unor tensiuni între cele două ţări. Trăim într-o perioadă când în acest spaţiu al Europei, de fapt în întreaga Europă ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, pe de altă parte care este situaţia cu imigranţii peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situaţii conflictuale. Nici Ministerul de Externe al României nu are dreptate când respinge orice opinie privind situaţia maghiarilor din România", a declarat Marko Bela.

În viziunea sa, România ar avea nevoie de un parteneriat strategic cu Ungaria.

"De acum 10-15 ani, amândouă părţile au afirmat că ar fi nevoie de un parteneriat strategic între cele două ţări şi dacă ne uităm foarte bine în jurul nostru şi România ar avea interesul unui astfel de parteneriat. Cu cine să avem o colaborare foarte strânsă, dacă nu cu Ungaria şi invers, aş zice eu", a adăugat Bela.

Întrebat dacă nu greşesc şi oficialii de la Budapesta pentru că aduc în discuţie tema autonomiei, ştiut fiind faptul că în România este un subiect foarte delicat, Marko Bela a răspuns:

"A fost un subiect foarte delicat cândva, dar în 2015 nu ar trebui să fie. De ce nu am discuta despre problema autonomiei? Am citit şi eu interviul ambasadorului Ungariei şi mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieşit din comun".

Tensiunile diplomatice între România şi Ungaria continuă. Ponta, mesaj dur pentru Budapesta

 

Concret, totul a început după ce luni, într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine zece drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie, informează Mediafax.

O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, a fost modul în care premierul român Victor Ponta şi-ar fi construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban.

"Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul ¬celălalt", spunea diplomatul, în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.

Mai mult, privitor la autonomie, diplomatul preciza că "autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile".

Reacția premierului Victor Ponta nu a întârziat să apară. Într-un interviu acordat unui post de televiziune, luni seară, Ponta declara că Ungaria încearcă să provoace România, dar că ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi-a făcut treaba.

”Încearcă să ne provoace, sunt acuzaţi de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, încearcă să atragă şi România în scandal", mai spunea Victor Ponta.