Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Marian Munteanu: "Să fie limpede, eu sunt un candidat din partea societăţii civile, susţinut de PNL"

Tuesday, 12 April 2016, 22:55 Sursă: REALITATEA.NET

"Sincer, şi eu am fost la fel surprins. De ce? Cu tot respectul faţă de oamenii politici, unii sunt oameni serioşi, noi avem o anumită părere despre clasa politică, care pe cei mulţi ne-a dezamăgit. Sigur, poate unii ne-au dezamăgit mai mult, alţii mai puţin, dar împreună cu majoritatea cetăţenilor am avut şi avem multe lucruri să le reproşăm. Pe mine m-a surprins curajul - şi o spun cu respect faţă de conducerea PNL - să facă o asemenea propunere. Sigur, ea nu a fost absolut total suprinzătoare, pentru că discuţiile de organizare ale alianţei noastre... noi am avut mai multe etape prin care am intrat deja cu colegii din alianţă, discuţii cu candidaţi independenţi sau chiar de la partide, am încercat să deschidem discuţii cu privire la lucruri care sunt importante pentru ţară, toate plecând de la proclamaţia din 27 martie, a alianţei noastre, încercând să găsim cât mai multe sau să vedem dacă există o deschidere şi din partea politicienilor cu privire la problemele care frământă societatea civilă", a explicat Marian Munteanu la Realitatea TV.

"Sigur că politicienii, ca orice politicieni, au obiective ce ţin strategia partidului, de obiective pe termen lung sau mediu, dar eu am obiective care sunt preponderent legate de cele ale societăţii civile, de cele ale cetăţenilor, iar aceste lucruri le-am spus foarte clar tuturor de la bun început. Discuţiile n-au diferit cu mult de cele purtate aici sau în alte împrejurări. Eu am căutat în viaţă să ajut, chiar şi cu foştii candidaţi ai PNL. Noi am avut discuţii din dorinţa de a găsi deschidere pentru ca platformele candidaţilor politici să reflecte mai mult preocupările societăţii civile aşa cum o vedem şi o înţelegem noi. Iată că de data asta, sigur că într-o conjunctură care nu a fost foarte uşoară pentru ei, şi-au asumat până la urmă un risc: un parteneriat cu unul dintre reprezentanţii societăţii civile, dar un parteneriat în care nu mai vin eu în numele alianţei noastre eventual ca să discutăm dacă anumite puncte se pun sau nu în program.

De data asta construim împreună un program pentru Bucureşti, care categoric se bazează pe multe lucruri valoroase, pentru că şi în programul domnului Buşoi şi cel al domnului Orban erau lucruri foarte inteligent structurate, de care eu voi ţine seama. Dar şi în alianţa noastră deja s-au conturat foarte multe idei şi oricum, platforma comună este reprezentată de acele deziderate majore pe care noi le-am susţine, cu privire la care avem răspunsuri foarte pozitive şi sunt convins că oamenii sunt interesaţi şi de aceste valori, pentru că nu se rezumă totul în Bucureşti la chestiuni strict tehnice sau practice. Bucureştiul reprezintă mai mult decât atât... în oraşul acesta am luptat. Există un anumit spirit al Bucureştiului. Să nu uităm că Bucureştiul, alături de Timişoara, este oraşul care a dat şansa schimbării României, pentru că dacă el nu intervenea, nu cădea atât de uşor regimul comunist. Am stat şi m-am gândit, când am primit propunerea din partea PNL, că este, de fapt, o propunere adresată Bucureştiului din societatea civilă. Eu aşa văd lucrurile", a adăugat el.

Întrebat de ce a ales apropierea de PNL şi nu de alt partid, Marian Munteanu a răspuns:

"Care alt partid ar fi putut să aibă o deschidere spre societatea civilă? Noi, în începuturile democraţiei noastre aveam două partide democratice puternice: PNL şi PNŢ, care au fost lovite dramatic. În PNL sunt mulţi oameni... Am avut o discuţie cu Mircea Ionescu Quintus. Deci, era un soi de apropiere firească, care depăşea matca efectivă a ideologiilor. În plus, şi la PNL şi la PNŢ, aceste ambe partide, eu personal întotdeauna am fost foarte interesat de lider 'N' din titulatura lor: 'naţional'. Pentru că este zona care a fost cel mai mult timp neglijată în România", a explicat el.

"Am salut deschiderea PNL, care s-a arăt dispus să convocăm nişte oameni reprezentativi din socetatea civilă care să vină să participe în calitate de consilieri să facă parte din consiliul general. Eu cred că liberalii au înţeles mult mai repede decât alţii că societatea românească cere acest lucru (...) Am avut discuţii cu foarte puţin timp în urmă de tatonare. Cu orice om politic am avut discuţii în viaţa mea, eu am fost deschis cu o singură condiţie: să văd că aceşti oameni doresc să sprijine lucruri pozitive. (...) Să fie limpede, eu sunt un candidat din partea societăţii civile, susţinut de PNL", a completat Munteanu. 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ