Marian Munteanu: Guvernul Cioloş are o mare şansă tocmai pentru că nu are experienţă politică

Wednesday, 18 November 2015, 21:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Îngrijoarerea mea pleacă de la observarea acestor fenomene. S-a vorbit cu cuvinte grave, despre Cel de-al Treilea Război Mondial. Sunt tulburări seismice. Mai ales, în asemenea momente e necesară unitatea, echilibrul", a explicat acesta.

Legat de formarea Guvernului Cioloş, Marian Munteanu a afirmat că forţa nu stă în numărul participanţilor unui protest. "Trebuie să plecăm urechea la un murmur tăcut, pentru că forţa nu stă în numărul participanţilor, stă în amploarea murmurului aprobător. Oamenii resonează. Unii politicieni încep să audă murmurul şi dacă au suficientă inteligenţă politică iau o anumită decizie", a detaliat acesta, felicitând Parlamentul pentru votul dat Gubernului.

"Este un semnal pozitiv. Această guvernare are o mare şansă, ministrul Sănătăţii a spus că nu sunt supra-oameni, însă să nu avem aşteptări uriaşe, ci un optimism temeperat. Avem probleme profunde, acumulate de mulţi ani", a mai precizat fostul al studenţilor.

Acesta a mai afirmat că actualul Guvern anunţă o viitoare neimplicare în organizarea alegerilor. "Este o premieră. Tot pe un front de răscruce europeană, acum 25 de ani eram tot într-un moment de răscruce. Atunci am avut neşansă să avem un Guvern şi o construcţie politică care să pună gheara pe toată ţara. Şi-au făcut un mega partid şi au vrut să acapareze toată ţara. Acum ne află în faţa unui Guvern care vrea să îşi asume neutralitatea", a declarat Marian Munteanu.

Întrebat cine şi-ar dori ca acest Guvern să eşueze, acesta a precizat că tocmai această perspectivă neutră îi sperie cel mai tare pe mulţi.

"Au şansa să nu aibă de avea de a face cu şerpăria"

Acesta a mai spus că lipsa experienţei politice a Guvernului Ciolos este un avantaj, nu un handicap. "Sper să nu existe şi pe acolo conexiuni. Au şansa să nu aibă de nu avea de a face cu şerpăria. Detaşarea lor este un avantaj", a mai afirmat fostul lider al studenţilor.

"După 26 de ani putem asista la o competiţie corectă. Societatea românească ar putea fi pusă în faţa unor alegeri bazate pe oferte clare, transparente. Această provocare este cumplită pentru unii", mai spus fostul lider al studenţilor, explicând că problema este că nu câştigă nimeni dacă acest Guvern pierde.

"Anul viitor va fi un an crucial, asămănător cu 1900. Dacă vom repeta erorile trecutului, se va prelungi boala asta lungă. Un proces în societatea s-a declanşat. Este dătătoare de speranţă", a mai spus acesta.

"Nici societatea civilă nu este imaculată"

Marian Munteanu a mai explicat oamenii care au ţintuit cu multă mânie clasă politică şi că aceşti oameni ar trebuie să se intereseze şi de societatea civilă. "Nici societatea civilă nu este imaculată. Problema nu este că se prezintă la consultări, ci că sunt luaţi în seamă. Era un deja-vu. Am mai văzut acest lucru o dată, într-un moment în care nu era nici dezbatere, nici analiză. Acum sunt aceste mijloace. Oamenii trebuie să fie cu ochii pe societatea civilă cu aceeaşi atenţie ca pe politicieni", a afirmat acesta.

"Vor descoperi că există o cooperare strânsă şi deloc nevinovată. Noi vedem politicul şi economicul cauzele tipice de corupţie, dar într-o campanie nu sunt vehiculaţi doar banii, ci şi mesaje, influenţe. Anumite forţe nu sunt păcălite cu brichete şi găleşi, ci cu mesaje. Ca şi în cazul politicienilor, trebuie să căutăm de unde vin banii şi ce performanţă au. Concret", a detaliat Marian Munteanu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri