Cum a țipat Grapini la Donald Tusk,în plenul PE. Reacția fostului președinte al Consiliului European

Friday, 05 July 2019, 11:48 Sursă: REALITATEA TV

Maria Grapini şi-a ieşit din fire, în Plenul Parlamentului European! Europarlamentarul PSD a avut un discurs critic la adresa fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, pe un ton foarte ridicat. Acesta pare, însă, că se amuză pe seama intervenţiei europarlamentarului român.

Adaugă părerea ta

Maria Grapini l-a acuzat pe Donald Tusk de slaba moştenire pe care a lăsat-o şi pentru faptul că, în timpul mandatului său, România şi Bulgaria nu au fost acceptate în Schengen.

"Domnule preşedinte Tusk, ce lăsați ca moştenire din partea Consiliului? Lipsă de transparenţă, total dezechilibru în instituţiile europene, între est si vest, și nu mă refer numai la liderii celor trei instituţii, mă refer și la funcţionarii care lucrează în instituţiile europene. Și ce mai lăsaţi, domnule preşedinte, o strategie incoerentă legată de lărgirea Uniunii Europene, o procedură nespecifică democraţiei, şi anume majoritatea în consiliu, și lăsați două state pedepsite, Bulgaria și România. Ați promis de nenumărate rânduri că vă încheiaţi mandatul cu România și Bulgaria în Schengen", a tunat Maria Grapini.

Părând surprins de tonul eurodeputatului român, Tusk a fost filmat în timp ce privea amuzant întreaga scenă.

La finalul intervenţiei sale, Grapini ridică tonul şi la noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, căruia îi trasează câteva sarcini pentru viitor.

"Domnule preşedinte Sassoli, vă felicit pentru alegere, dar nu uitaţi că avem nişte sarcini extrem de grele în perioada următoare şi vă rog să ţineţi cont de poziţia Parlamentului în negocierea cu cele două instituţii", a spus Grapini.

Ulterior, europarlamentarul PSD a emis un comunicat intitulat "Maria Grapini, şah mat la Donald Tusk".

"După ce i-a felicitat pe noii aleși din PE, Maria Grapini a țintit direct tensiunile și promisiunile neonorate, rămase în urma mandatului fostului președinte al Consiliului. Europarlamentarul n-a omis nici să-l atingă direct pe Tusk în privința celei mai mari dureri a României și-anume bariera Schengen", se arată în mesajul de pe Facebook.

"Ce lăsați ca moștenire, domnule președinte Tusk, în urma acestui mandat? Lipsă de transparență și un dezechilibru total în instituțiile europene între Est și Vest și nu mă refer doar la liderii celor trei instituții, mă refer și la funcționarii care lucrează în instituțiile europene! Mai lăsați o strategie incoerentă, legată de lărgirea Uniunii Europene, o procedură nespecifică democrației – majoritatea în Consiliu și lăsați două state pedepsite, România și Bulgaria! Avem Rezoluția Parlamentului, ați promis de nenumărate ori că vă veți încheia mandatul cu România și Bulgaria în Schengen, pentru că întrunim toate condițiile tehnice, încă din 2011!", a fost discursul Mariei Grapini, potrivit mesajului de pe Facebook.