Klaus Iohannis o contrazice pe ministrul educației. Replica președintelui!

Thursday, 05 December 2019, 18:29 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Klaus Iohannis o contrazice pe ministrul educației Monica Anisie, care a declarat că rezultatele testelor PISA, arată că România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, „nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, pentru că accentul nu se pune neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe ce aplică”. Președintele a replicat: "ba da trebuie să ne îngrijorăm!"

 "Avem elevi foarte buni, și școli bune, dar și probleme grave în mediul rural. Avem rezultate foarte proaste la testele PISA, aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit. Trebuie să ne îngrijorăm de acele rezultate. De asta am inițiat proiectul România educată", a declarat Iohannis.

Doamna ministru (al Educației ) a spus că nu avem de ce să ne îngrijorăm, a spus un jurnalist la Cotroceni.
"Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrjorat de la început, de aceea am început proiectul România educată. Problemele sistemice nu pot fi rezolvate punctual, nici măcar printr-o lege nouă.", a precizat Iohannis. 

Elevii români, pierduți în școală. 44% sunt analfabeți funcțional

Potrivit rezultatelor PISA, performanța sistemului de învățământ în România a scăzut dramatic. În medie, procentul de analfabetism funcțional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, marcând o creștere de 5%.

Analfabetismul funcțional este de 44%

Raportul OECD arată că 59% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la citire, pe lângă o medie de 77% la nivelul OECD. Asta înseamnă că acești elevi pot cel puțin să identifice ideea principală dintr-un text de mărime medie, pot găsi informația pe baza unor criterii explicite, uneori complexe și pot reflecta asupra scopului și formei unui text, atunci când sunt puși să facă asta. 

Ministrul Educației NU recunoaște analfabetismul funcțional al elevilor testați PISA

Monica Anisie susține că cei care au participat la testele PISA nu au avut o miză și de aceea nici rezultatele nu sunt relevante, mai ales că cei testați sunt cei care ar fi învățat după programele vechi, nu după cee care se aplică din 2016 până în prezent.

„Elevii nu au depus un efort foarte mare, precum ar fi făcut la o evaluare cu miză personală (...) Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internațională. Accentul nu cade neapărat pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață”, a declarat ministrul Educației  în cadrul conferinței de presă organizate în urma publicării rezultatelor obținute de România la testele PISA 2018.

„Aceste teste nu sunt teste de performanță individuală și implicarea celor care au participat la testare nu a fost maximă pentru că nu au avut o miză. (...) Din 2016 până acum se aplică. (...) Cred că nu este corect să punem problema cine este vinovat”, a spus Monica Anisie. 

„Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune”, a mai spus Anisie.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri