Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis, mesaj de ultima oră despre securitatea României

Monday, 25 May 2015, 12:21 Sursă: REALITATEA.NET

"Consolidarea profilului României în NATO și UE reprezintă o prioritate, o linie de conduită specifică bunei guvernări, care răspunde așteptărilor cetățenilor noștri. Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice și într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, România trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit alocuțiunii difuzate de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a apreciat contextul geopolitic actual ca fiind "unul complex", caracterizat de transformări globale și provocări.

"Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt esențiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe și de securitate ale României", a arătat președintele Klaus Iohannis.

El a indicat faptul că Marea Neagră este un spațiu "atât de convergență, cât și de coliziune" a intereselor țărilor riverane, dar și a diverșilor actori internaționali.

"Evoluția geopolitică și de securitate în zona Mării Negre, poziția geografică a regiunii, riscurile și amenințările la adresa stabilității în zonă sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunității internaționale. La acestea se adaugă și elementele ce țin de cooperarea politică, economică și militară. Situarea regiunii la frontierele NATO și UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre", a apreciat, în alocuțiunea sa, șeful statului. 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ