Este oficial! Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european

Wednesday, 06 November 2019, 11:25, Sursă: REALITATEA.NET

Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Premierul Orban a trimis două propuneri de comisar la Bruxelles, pe Adina Vălean și pe Siegfried Mureșan. Soluția trimiterii celor două nominalizări vine pe fondul presiunii socialiștilor de a fi nominalizat un candidat femeie, pentru a fi asigurat echilibrul de gen în viitoarea comisie.

Adaugă părerea ta

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, a fost acceptată miercuri după-amiază de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea Românie.Adina Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pentru G4Media.ro informația.

Președintele Comisiei Europene va decide miercuri cine va fi comisarul desemnat al României, alegând între Adina Vălean și Siegfried Mureșan, ambele nume aflându-se pe lista scurtă ca propuneri neoficiale pe masa Ursulei von der Leyen.

Persoana propusă de România la funcția de comisar va fi audiat în Parlamentul European pe data de 14 noiembrie, au declarat surse din comisia pentru transporturi, care a stabilit calendarul audierii. Decizia a fost comunicată miercuri dimineață coordonatorilor.

Liderul grupului Socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie.

Avertismentul lui Iratxe Garcia (eurodeputată din Spania) a apărut într-o dezbatere desfășurată miercuri seară cu președintele ales al Comisiei Europene.

Reamintim că numele cele mai vehiculate ca posibile propuneri din partea României sunt Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați, dar a primit o lovitură după ce Franța l-a propus pe Thierry Breton în locul lui Sylvie Goulard, respinsă de eurodeputați dinc auza problemelor de integritate.

În acest moment, comisia von der Leyen e compusă din 15 bărbați și 11 femei.

Socialiștii europeni sunt nervoși și din cauza faptului că au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor odată cu schimbarea guvernului din România.