Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Hunor: În cazul din Târgu Secuiesc trebuie să se adopte o soluție concretă. UDMR respinge violența

Tuesday, 08 December 2015, 19:16 Sursă: REALITATEA.NET

"Nu dispun de informații suficiente despre cazul din Târgu Secuiesc pentru a face o apreciere sumară. Nu aceptăm nici o atitudine ce conduce la violență. Orice temă trebuie dezbătută prin argumente obiective, indiferent dacă vorbim de autonomie sau de drepturile comunității. Considerăm important ca, în cazul din Targu Secuiesc, să se adopte o soluție concretă, într-o procedură rapidă. În prezent, marea parte a mass-media de limba română prezintă subiectul sub aspectul răspunderii colective, ceea ce are ca efect calificarea de către societatea română ca sursă de pericol și a cererilor legitime ale maghiarilor.

Când sentimentele se vor calma, atunci trebuie să vorbim din nou despre sursele de nemulțumire ale maghiarilor. Oare nu rezultă ele din faptul că statul român nu și-a respectat și nu-si respectă angajamentele asumate acum aproape de 100 de ani? Pe de altă parte, de când Jobbik și organizațiile apropiate Jobbik au apărut în Transilvania, omul are un sentiment al creșterii radicalismului", a spus Kelemen Hunor.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 1 decembrie, arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Ce spun procurorii DIICOT

"La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii", se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT.

 

Cine este extremistul care plănuia detonarea unui dispozitiv exploziv de 1 Decembrie
Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ