Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul populist xenofob UKIP, aproape de victorie în Marea Britanie

Friday, 23 May 2014, 17:17 Sursă: REALITATEA.NET

EUROPARLAMENTARE 2014. Nigel Farage speră ca UKIP să câștige alegerile europene, marcând astfel prima victorie a partidului său într-un sondaj de opinie la nivel național și lăsându-i pe liderii fiecăruia dintre cele trei partide tradiționale să își pună întrebări serioase despre cum să abordeze insurgența populistă.

Potrivit The Daily Telegraph, până vineri la orele 6:00 a.m. și în condițiile în care 100 din cele 172 de consilii din Anglia și Irlanda de Nord nu trimiseseră încă rezultatele, conservatorii pierduseră 93 de locuri, laburiștii câștigaseră 74, liberal-democrații au pierdut 72, UKIP a câștigat 84, verzii au câștigat un loc, iar alte partide până la șapte.

Pe de altă parte, rezultatele care au început între timp să vină de la primăriile din Anglia și Irlanda de Nord au indicat că partidul eurosceptic nu a preluat controlul asupra tuturor autorităților locale, demonstrând limitele sprijinul său. În schimb, partidul a împins mai multe consilii care în mod tradițional aparțineau conservatorilor în situația în care niciun partid nu deține controlul.

Douglas Carswell, un parlamentar conservator eurosceptic, s-a grăbit să declare joi seară că Partidul Conservator s-a clasat pe locul al treilea la alegerile europene și a venit momentul unui pact de neagresiune cu UKIP.

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a trecut printr-o noapte de pierderi grele la primării și la alegerile pentru Parlamentul European, în condițiile în care semnalele timpurii au sugerat o trecere masivă de la liberal-democrați la UKIP în multe zone.

Între timp, rezultatele alegerilor s-ar putea dovedi incomode pentru liderul laburist, Ed Miliband, deși partidul se așteaptă să câștige câteva sute de locuri în consilii.

Oficialii partidului sunt încă optimiști că laburiștii se vor descurca bine în cartierele din Londra, pe măsură ce mai multe rezultate vor veni în timpul zilei de vineri.

Potrivit Financial Times, cel mai mare șoc ar putea surveni în noaptea de duminică, atunci când sunt anunțate rezultatele alegerilor europene: acestea vor constitui ultimul sondaj de opinie la nivel național, înainte de alegerile generale din mai 2015, iar Farage este sigur de o victorie.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ