Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SRI: Doi tunisieni, declarați indezirabili în România. Încercau să racoleze combatanți ISIS

Friday, 12 June 2015, 15:10 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unui comunicat al PCAB, la data de 8 iunie, în urma propunerii formulate de SRI, procurorii au sesizat Curtea de Apel București, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabili a doi cetățeni tunisieni, Jaber Elias și Gharselloui Wassam, pentru considerente de securitate națională.

În cauză, au rezultat indicii că cetățenii tunisieni au desfășurat activități ce constituie amenințări la adresa siguranței naționale, de natura celor prev. de art. 3 lit. i) și 1) din Legea 51 /1991.

Pe 10 iunie, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și i-a declarat indezirabili pe cei doi tunisieni, pe o perioadă de 10 ani, pentru rațiuni de securitate națională.

"Măsura expulzării acestora de pe teritoriul României s-a desfășurat sub supravegherea Inspectoratului General pentru Imigrări, cei doi cetățeni tunisieni părăsind teritoriul țării la cererea lor și neatacând hotărârea Curții de Apel București", se mai arată în comunicatul PCAB.

Știrea inițială 

Ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații, Curtea de Apel București a dispus, prin sentința nr. 1654 din 10.06.2015, declararea ca persoane indezirabile, pentru raţiuni de securitate naţională, a doi cetăţeni tunisieni, pentru o perioadă de 10 ani.

Măsurile investigative derulate de SRI în planul realizării securităţii naţionale au condus la identificarea celor doi cetăţeni străini cu activităţi pe linia propagandei cu caracter extremist în favoarea organizației teroriste Daesh / Statul Islamic. De asemenea, aceştia au acţionat în vederea coagulării şi radicalizării unui grup de persoane adepte ale entităţii teroriste menţionate.

Urmare a sentinței Curții de Apel București, cei doi cetăţeni tunisieni au fost luați în custodie publică, de către  Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

SRI, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri și amenințări de natură teroristă,  cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precum și cu partenerii externi.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ