Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Victor Ponta: Îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României

Wednesday, 04 November 2015, 10:37 Sursă: REALITATEA.NET

"Aș vrea să spun câteva cuvinte în calitatea de prim-ministru al Guvernului: faptul că în ultimele zile, alături de colegii mei, mi-am folosit toate eforturile și resursele pentru a încerca să ajutăm victimele, cei care au de suferit și au avut de suferit, în urma tragediei de vineri seară. Vreau să mulțumesc tuturor pompierilor, medicilor, cei care și-au făcut datoria. Vreau să îi apăr, în continuare, pentru că, fără pompieri și fără medici, aceste tragedii se vor repeta și cred că merită să îi sprijinim și să nu considerăm că noi, din fața televizoarelor, suntem mai buni decât cei care intervin. Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiție și am văzut că a început acest lucru. Sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică și să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, și nu lăcomia și iresponsabilitatea, vom repeta această tragedie. 

Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința, din nou legitimă, de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred și nu e corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilro de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă. Începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Fac acest lucru pentru că, în anii în care am făcut politică, am rezistat la orice bătălie cu politicienii, niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să genereze în jocuri de putere cu efecte negative (...) Sper că depunerea să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune.

Am obținut cu greu rezultate economice și dacă avem o perioadă de instabilitate, putem să pierdem tot. Vreau să mulțumesc celor care au votat acest Guvern și a celor care au fost alături de Guvern cu loialitate și sunt convins că parlamentarii care ne-au sprijit au de ce sa se mândrească cu rezultatele economice ale Guvernului. Vreau să fac o observație: cei care speculează în sens politic suferința oamenilor vor plăti un preț foarte scump. Până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, bineînțeles ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o", a declarat Victor Ponta, la Palatul Victoria.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, cu câteva minute înainte ca Victor Ponta să facă anunțul oficial, că premierul își va depune mandatul.


Care este procedura

Potrivit Constituției, odată ce prim-ministrul și-a depus mandatul, Guvernul este dizolvat. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de această demisie a lui Victor Ponta și să numească un premier interimar care trebuie să facă parte din actualul Guvern. Pot fi Victor Ponta, Gabriel Oprea, orice ministru din actualul cabinet. Interimatul poate dura 45 de zile. În toată această perioadă, președintele Klaus Iohannis trebuie să găsească un nume pentru viitorul prim-ministru, potrivit Realitatea TV. 

Va urma o perioadă a consultărilor cu toate partidele din Parlament. Trebuie văzut cine are majoritate și cine își dorește să formeze un nou Guvern. Va fi o perioadă plină. După ce Klaus Iohannis numește un nou premier, acesta trebuie să își formeze cabinetul. Vor mai urma alte perioade de negociere, mai apoi noul cabinet va veni aici, în Parlament, pentru a primi votul de încredere. Dacă nu îl va primi, întreaga procedură trebuie reluată.

Dacă de două ori noul Guvern cade consecutiv prin vot, în Parlament, se poate ajunge la situația în care Klaus Iohannis ar putea să dizolve Parlamentul. 

 Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ