Coronavirus - România: 1452 de cazuri confirmate

De ce să ne temem mai mult: de rachetele rusești sau de guvernanții diletanți?

Sunday, 23 June 2019, 09:11 Sursă: REALITATEA.NET

Ne-ar fi mai util sa renuntam sa numaram cate divizii are armata rusa, cate rachete cu raza scurta sau lunga de actiune, cate submarine sau cate avioane Suhoi. Oricum nu vom afla niciodata un numar exact. Ne-ar fi mai util, insa, sa stim cate milioane de metri cubi de gaz natural are Gazprom, pe unde trec conductele de tranzit al gazelor, cat titei sau cat carbune au rusii si cati diplomati au acestia si ce stiu sa faca acesti diplomati.

Luna iunie este extrem de potrivita pentru a reflecta asupra modului in care ne raportam la cea mai mare si mai puternica tara de pe continent, situata in vecinatatea noastra, cand imediata cand mai departata. Mai ales pe 22 iunie. De altfel, aceeasi luna este extrem de potrivita pentru a reflecta despre granita subtire dintre irationalitate si vitejie sau curaj. Mai ales pe 22 iunie.

Cand vorbim despre Rusia, totul devine problematic si totul este privit in nota emotionala, fara urme de rationalitate sau realism. O istorie trista ne desparte iremediabil de rusi, ei ramanand pentru noi puterea care ne-a luat Basarabia si Nordul Bucovinei. Dar geografia si geopolitica ne plaseaza impreuna intr-una dintre regiunile complicate ale lumii.

Ce ne desparte? Cateva sute de mii de victime, in razboiul pornit pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei: peste 70.000 morti, peste 150.000 de raniti si peste 200.000 de prizonieri (chiar dupa actul de la 23 august 1944, incepand cu 24 august, sovieticii au dezarmat si luat in prizonierat 97.732 de militari romani, pana la semnarea armistitiului, pe 12 septembrie, la Moscova).

Continuarea pe Ziare.com


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ