Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Daniel Constantin: Recomandarea în partid a fost să nu se voteze pensiile speciale

Friday, 19 June 2015, 21:01 Sursă: REALITATEA.NET

"Nu, nu am votat, pentru că marți, când s-a votat acest proiect legislativ, eram la o ședință de Guvern, la Luxemburg, la Consiliul de Miniștri. Sunt la primul mandat și nu mă gândesc la pensie deocamdată, dar sigur că am o responsabilitate în calitate de președinte de partid. Vreau să spun că abordarea FMI e ceva mai generală, nu se referă numai la pensia parlamentarilor, ci îngrijorarea FMI e cu privire la reintroducerea în sistemul public a categoriei de pensii speciale. Cred că sunt categorii, ne gândim la aviatori, de exemplu, unde aceste pensii speciale cred că trebuie acordate pentru că sunt zone unde se pensioanează rapid și gradul de risc e foarte ridicat. Poate că, într-adevăr, având în vedere situația economică și nivelul de salarizare din domeniul public poate că ar fi fost mai important să încercăm să creștem nivelul de pensie pentru toate categoriile sociale, după să ne gândim la parlamentari. Nu a fost un vot politic", a spus Daniel Constantin.

Întrebat unde este echitatea, în această chestiune, privind acordarea pensiilor speciale, în condițiile în care parlamentarii nu sunt oameni săraci și pot obține venituri și din alte activități, Daniel Constantin a spus:

"Sunt foare mulți care și-au dedicat, probabil, întreaga carieră, mai ales după '90, serviciului public, legislativ, au mandate neîntrerupte de parlamentar și, ca atare, nu au putut să dezvolte o activitate, o societate comercială în care să fie administrator, acționar poate să fie, în conformitate cu legea. Mă întorc la ce înseamnă pensii speciale și la cum s-a dat votul. Chiar dacă s-ar fi discutat în partid, în momentul în care s-a votat cred că a fost mai mult un vot personal și nu politic și cred că s-au gândit la munca prestată în Parlament. Cred că fost un vot subiectiv", a spus copreședintele ALDE.

În ceea ce privește discuțiile din interiorul PC, pe această temă, Daniel Constantin a precizat că "recomandarea generală a fost să nu se voteze pentru că acesta este avizul pe care l-a dat Guvernul".

"La nivel guvernamental, știți, a fost un aviz negativ legat de acest proiect de lege. Cred că preocuparea principală ar fi trebuit să fie să creștem nivelul de salarizare în alte domenii. A fost o discuție și indiferent de rezultatul discuției, cred că fiecare a votat în conformitate cu ce a crezut. Recomandarea a fost generală să nu se voteze pentru ca acesta este avizul pe care l-a dat Guvernul", a adăugat Daniel Constantin. 

Pe de altă parte, întrebat dacă putem remarca o tensiune între UNPR și PSD, în contextul ultimelor declarații făcuite de vicepremierul Gabriel Oprea, Daniel Constantin a precizat că "nu a fost nicio tensiune în nicio ședință avută până acum la nivel de coaliție".

"Nu cred. E un lucru pe care sunt sigur că îl vom discuta în prima ședință a coliției. Nu am discutat despre coduri în coaliție sau alte modificări. Nu a fost nicio tensiune în nicio ședință avută până acum, la nivel de coaliție. Mai mult, nu s-a discutat niciodată la nivel politic modificări de Cod Penal", a mai spus liderul PC.

În ceea ce privește revenirea în țară a premierului Victor Ponta, Daniel Constantin a spus că nu știe când va avea loc, dar a precizat că membrii Guvernului se află în legătură permanentă cu liderul PSD.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ