Dan Andronic, ipoteză despre legăturile lui Cioloș cu Securitatea

Tuesday, 20 August 2019, 12:13, Sursă: REALITATEA.NET

”O mișcare politică ciudată naște semne de întrebare ciudate”. Este opinia editorialistului Dan Andronic după decizia USR-PLUS de a introduce în regulament o prevedere privind colaborarea cu Securitatea. Andronic face trimitere directă la Dacian Cioloș, al cărui tată a fost ofițer de Miliție. 

Adaugă părerea ta

Potrivit unui articol din regulamentul intern al USR-PLUS, ”Nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, MAJOR FIIND, a semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi, colaboratori sau informatori ai unui serviciu de informații (…).”

Dan Andronic se întreabă de ce cei care au colaborat cu Securitatea când erau elevi, ar fi mai puțin vinovați decât cei care au făcut-o după împlinirea vârstei de 18 ani. Jurnalistul spune că fostul șef al securității din Timișoara, Radu Tinu, a comentat la un articol faptul că Dacian Cioloș, având tatăl milițian, nu ar fi scăpat de Securitate.

”A fost verificat Dacian Cioloș de CNSAS? În mod cert, da. Și a primit și adeverință de necolaborare cu Securitatea. Deci cum se mai poate răsturna o asemenea situație. Pare incredibil, dar viața politică din România ne-a învățat că totul devine posibil. Mai ales atunci când vorbim despre arhivele fostei Securități. Să ne amintim de cazurile Dan Voiculescu și Traian Băsescu, ca să dau două exemple diametral opuse. ” menționează Dan Andronic.

Cioloș a scris pe Facebook pe această temă, negând că ar fi colaborat cu Securitatea.

”Este aproape ironic modul în care, după 30 de ani, se încearcă resuscitarea unor teme nevindecate. Oameni din vechea clasă politică, incapabili să discute despre adevăratele probleme ale momentului, se refugiază obsesiv în conspirații ridicole. Acum, este agitată din nou ideea Securității, neexistând, cel mai probabil, altceva de mestecat peste vară.

Reamintesc faptul că PLUS este singurul partid care, pe lângă prevederile statutare pentru orice membru de partid de a nu fi colaborat în niciun fel cu Securitatea și de a nu colabora cu niciun serviciu secret, le cere celor din conducere declarație pe proprie răspundere explicită că nu au colaborat cu Securitatea niciodată, indiferent de vârstă, și nici cu vreun serviciu de informații.”, a scris Cioloș.