Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cristian Diaconescu: Cătălin Pedoiu ne onorează! Marian Munteanu a fost respins de sistemul politic

Wednesday, 20 April 2016, 22:25 Sursă: REALITATEA.NET

"Eu am lucrat cu Cătălin Predoiu în Guvern, este un om elegant, civilizat, un european convins. Am fost cu el și în deplasări externe de câteva ori, în misiuni oficiale, evident, și vreau să vă spun că este acel gen de reprezentant al României, din orice zonă ar veni, cu care chiar nu ne facem de rușine și care ne onorează", a spus Diaconescu.

Acesta a explicat că, până acum, candidatul PSD la Primăria Generală s-a bazat întotdeauna pe sprijinul primarilor de sector ai aceeași formațiuni politice, însă anul acest va fi o situație diferită.

"Vreau să spun două vorbe despre PSD. Nu PSD îl alege pe primar, primarii de sector ai PSD îl fac sau nu-l fac pe cel care urmează să fie primar, chiar dacă acesta, cum a fost domnul Oprescu, s-a declarat independent la un moment dat. Din acest punct de vedere, acum, s-ar putea să aibă o dificultate. Și aici 60-70% din voturile PSD-ului pentru primarul general le lua Onțanu de la 2 și Marian Vanghelie. Rețelele lor electorale, care automat lucrau, știau că, pentru a se merge la pachet și pentru a nu avea probleme în evoluția mandatului lor, îl sprijineau pe cel nominalizat să fie primar general din partea PSD. Acum, această situație e diferită, rămâne de văzut", a susținut fostul ministru de Externe.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, "tradițional, pe dreapta au fost mai mulți candidați. Pe dreapta în diversele variante, fie cei din afara partidului, așa numiții antisistem, fie cei dinăuntru aveau înclinație spre dreapta și s-au canibalizat. În toate ciclurile electorale după 1990 acest lucru s-a întâmplat".

Fostul ministru a vorbit și despre retragerea lui Marian Munteanu din cursa pentru Primăria Capitalei, subliniind faptul că PNL a analizat foarte bine decizia de a-l sprijini pe fostul lider al studenților în această cursă electorală.

"În al treilea rând, legat de domnul Munteanu, iată cum arată excepționalismul din afara partidelor în momentul în care intri în partide. În momentul în care intri în partide, analizele care sunt definitorii și care îți plasează retorica într-un plan larg, înauntrul partidelor intri într-un malaxor unde oricine ar fi stupefiat. E altceva. Eu nu cred că în PNL s-au luat decizii l-a întâmplare sau l-a întâmplare. Din greșeala altora s-au luat decizii, din greșeala lor, mai greu. Adică eu cred indiferent de succesiunea acestor decizii au știut destul de bine. Mă rog, cei care au luat deciziile, care de regulă, din păcate, nu sunt aceiași care vin la televizor și explică acele decizii", a spus acesta.

"Din acest punct de vedere mi se pare o cacofonie pe zona de dreapta. Partidul mare, PNL, ar fi putut să pună regula: ‘Suntem cei mai mari, cei mai puternici, comanda la noi’. Chiar dacă nu o realizăm printr-o alianță politică oarecare, dar, la un moment dat, o asociere ar fi fost mult mai interesantă pentru cei mai mici decât o disociere. În acest moment este foarte dificil. Predoiu este ceva mai simplu, este cunoscut și alte zone politice, celălalt a venit exotic, straniu pentru logica politică și atunci sistemul politic l-a respins", a conchis Cristian Diaconescu.

 Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ