Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cioloș acuză Guvernul Ponta: ”Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine”

Friday, 19 August 2016, 13:58 Sursă: REALITATEA.NET

Premierul a precizat că absorbţia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este "ceva sub media europeană", de 1,5%, România aflându-se la nivelul de 1%.

Cioloş a explicat că la începutul unui exerciţiu absorbţia este în general mică pentru că se fac acreditările instituţiilor, se lansează programe, ghiduri şi licitaţii, iar abia apoi demarează proiectele. Astfel, pentru o absorbţie a fondurilor europene susţinută este nevoie ca pregătirile să înceapă înainte de debutul unui exerciţu financiar, a susţinut premierul.

Premierul a acuzat că atunci când a preluat guvernarea a constatat că nu se făcuse nimic pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020. "Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbţia să poată începe anul acesta. Acesta este încă un motiv pentru care o discuţie despre absorbţie azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanţi ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autorităţile de Management, România bătea pasul pe loc", a spus Cioloş, pentru hotnews.ro.

Premierul afirmă că pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013, însă acest lucru nu s-a întâmplat. "Pregătirile au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârşitul lui 2015", a afirmat Cioloş, adăugând că absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, după eforturi ale Guvernului său. "Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine", a completat Cioloş.

Potrivit prim-ministrului, în 2017, după ce Autorităţile de Management vor fi acreditate, România va beneficia de rambursari în valoare de aproape 4 miliarde de euro.

De asemenea, Cioloş susţine şi că Executivul său a reuşit să crească absorbţia fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013, care era de 56% la preluarea guvernării. "Acum absorbţia pe aplicaţiile de plată trimise Comisiei Europene este de 78% şi lucrăm pentru a închide aceste programe cu peste 80%. În practică, acest guvern a adus în ţară anul acesta încă aproape trei miliarde de euro. Calculaţi dumneavoastră cât înseamnă creşterea în câteva luni comparativ cu ce s-a făcut în anii precedenţi", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte situaţia economică, premierul a spus că Executivul a trebuit să lucreze cu multe proiecte de majorări salariale şi pensii speciale, lăsate de fostul Guvern şi votate în Parlament, unele fiind însă blocate la CCR. Cioloş a spus că riscul este depăşirea deficitului bugetar în cazul în care astfel de măsuri ar continua. "Urmează o perioadă electorală, sper ca parlamentarii să nu cedeze tentaţiei de a împovăra bugetul ţării pentru o ţintă politică sau alta", a mai spus Cioloş.

Victor Ponta şi Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au avut o dispută pe Facebook legată de nivelul absorbţiei fondurilor europene, fostul premier susţinând că Guvernul nu a reuşit să utilizeze bani din actualul exerciţiu bugetar, în timp ce Ghinea susţine că pentru anul 2016 se previzionează folosirea a 3,2 miliarde de euro.

”Din păcate este adevărat - România în 2016 are «GUVERNUL ZERO!» Nu doar absorbţie zero, ci şi ce îşi propun în continuare până la sfârşitul anului este tot zero! Faptul că acum recunosc nu ne încălzeşte cu nimic, problema este că de dimineaţă şi până acum tot mai mulţi oameni mă întreabă dacă nu cumva tocmai din acest motiv «a trebuit să moară oameni» şi să avem acest Guvern!?”, a scris Victor Ponta pe contul său de pe reţeaua de socializare, referindu-se la un memorandum discutat în Guvern care ar fi arătat că în 2016 Guvernul nu ar fi atras fonduri din exerciţiul 2014-2016.

 

 

 

Sursa: news.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ