Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Declaraţie solemnă, adoptată în Parlamentul României

Tuesday, 27 March 2018, 07:39 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului a fost dezbătută şi adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care "se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE".

Duminică, la Chişinău, a fost organizată "Marea Adunare Centenară", dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, printre participanţi aflându-se şi Traian Băsescu, fostul preşedinte afirmând că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.

În 1918, în contextul prăbușirii Imperiului Țarist, intelectualii şi aleşii de la Chişinău au considerat că era momentul ca provincia să îşi recapete identitatea românească. La 27 martie, Sfatul Ţării a votat alipirea la Principatele Unite, forţând bolşevicii să părăsească teritoriul. Spre sfârşitul acelui an, avea să se înfăptuiască Marea Unire.

Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri