Cel mai mare grup politic din Parlamentul UE cere acțiuni clare de la PSD

Tuesday, 13 November 2018, 14:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

''În contexul în care România preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE, Parlamentul European va garanta că această preşedinţie nu subminează valorile europene pentru care luptăm asiduu, precum respectarea statului de drept. Din păcate, situaţia din România a continuat să se deterioreze. Iată de ce noi cerem acţiuni clare din partea Partidului Social-Democrat, de guvernământ, pentru a combate corupţia şi a arăta voinţă politică pentru funcţionarea corectă a statului de drept'', notează grupul europarlamentar al PPE, potrivit Agerpres.

Parlamentul European a adoptat marţi rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.

Ca reacţie la acest vot, eurodeputata Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE, a afirmat: ''În ultimele luni, românii au ieşit pe străzi pentru a-şi face vocea auzită. Aceşti oameni nu doresc decât să fie respectate valorile europene promise atunci când România a aderat la UE. Ei vor un guvern puternic care apără statul de drept. Vocea lor nu a fost ascultată de autorităţile române. Vreau să asigur oamenii din România că Parlamentul European îi vede, le aude vocea şi nu îi va dezamăgi''.

Potrivit reprezentantei PPE, schimbările din sistemul judiciar din România din cursul acestui an sunt opusul a ceea ce cetăţenii europeni aşteaptă de la legislatorii pe care i-au ales pentru a-i reprezenta. ''Oamenii aşteaptă transparenţă, justiţie, stat de drept şi democraţie. Asta merită. Pentru aceasta va lupta grupul PPE - întotdeauna'', a subliniat Roberta Metsola.

Eurodeputaţii PPE dau asigurări că vor monitoriza situaţia din România şi vor continua să solicite respectarea valorilor europene - integritate, transparenţă şi justiţie.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN