Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CCR: Băsescu NU a încălcat Constituţia. Nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie

Wednesday, 19 March 2014, 11:45 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că judecătorii au decis în unanimitate să analizeze sesizarea premierului Victor Ponta în legătură cu un eventual conflict juridic de natură constituţională cu preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte numirea miniştrilor în urma remanierii parlamentare.

Judecătorii au constatat că nu a existat un astfel de conflict juridic de natură constituţională, întrucât preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a noilor miniştri.

De asemenea, Zegrean a precizat că şeful statului nu are un termen stabilit în legea fundamentală pentru semnarea decretelor în cazul miniştrilor, iar demersul şefului statului a fost realizat într-un termen rezonabil.

Judecătorii CC au respins solicitarea premierului Victor Ponta de a retrage sesizarea adresată Curţii Constituţionale, deoarece acest lucru nu este permis de legea de funcţionare a instanţei constituţionale.

În 11 martie, premierul Victor Ponta declara că a depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare de încălcare a Constituţiei de către Preşedinţie prin refuzul de a-i valida pe noii miniştri, sesizare care, între timp, a rămas însă fără obiect după ce şeful statului a acceptat să semneze decretele de numire.

"Nu mai are obiect, a fost făcută miercuri, înainte ca preşedintele să ia decizia numirii miniştrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curţii, care cerea acest lucru. Evident că, prin numirea de miercuri, plângerea este fără obiect", a spus atunci Ponta. El a apreciat că nu va mai apărea un alt blocaj constituţional între Preşedinţie şi Guvern, deoarece viitorul preşedinte nu va mai bloca numirea miniştrilor.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ