CÂMPEANU, PENSIE-CADOU pentru soţ. Reacţia lui CRIN ANTONESCU

Wednesday, 19 February 2014, 16:49, Sursă: Mediafax

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că împreună cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va lua deciziile "cele mai decente şi mai corecte" faţă de scandalul privind pensionarea soţului său, precizând că nu este la curent cu informaţiile prezentate în presă.

Adaugă părerea ta

Antonescu a fost întrebat cum vede cazul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, despre care a existat recent o discuţie de remaniere, în condiţiile în care au apărut informaţii despre faptul că ar fi semnat pentru pensionarea soţului său.

"Discuţia despre remanieri, în general, nici la doamna Câmpeanu, nici la altcineva, nu a avut în vedere astfel de cazuri de presă sau cazuri reale, nu ştiu. Nu asta a fost problema, partidul a decis în cazul doamnei Câmpeanu să continue cu domnia sa la Ministerul Muncii şi am sprijinit-o şi o sprijinim. Acum a apărut acest lucru, mărturisesc că, din cauza agendei foarte încărcate pe care o ştiţi, din ultimele două zile, nu am văzut exact despre ce e vorba. În linii mari, am înţeles că e vorba de un certificat, ca să spun aşa, sau o decizie de pensionare de un anume tip acordată soţului domniei sale, fără să existe elementele, nu ştiu, în continuare o spun. Tot ceea ce sper eu este ca, văzând în funcţie de veridicitatea acestor fapte, în frunte cu doamna Mariana Câmpeanu, să luăm deciziile cele mai decente şi mai corecte", a afirmat Antonescu.

Ministrul Mariana Câmpeanu i-ar fi dat soţului său în 2005, când conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie şi indemnizaţie de însoţitor, în urma încadrării în gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate în baza unor "acte neclare şi diagnostice discutabile", afirmă Centrul de Investigaţii Media.

Informaţiile apar într-un material de presă publicat marţi de Centrul de Investigaţii Media.

Legat de modul în care Iulian Câmpeanu a primit pensia şi indemnizaţia de însoţitor, autorii materialului scriu că acesta este "suspect" în primul rând pentru că beneficiarul "nu locuia în Ilfov, ci în Bucureşti, oficiul din Ilfov nefiind cel teritorial în cazul său".

Autorii materialul mai susţin că soţul ministrului Muncii pare în prezent, "după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos - merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îşi ia nepotul de la grădiniţă", afirmaţiile fiind susţinute cu un filmuleţ şi fotografii date publicităţii odată cu articolul.

"Din punct de vedere medical, legea în vigoare, la momentul la care Iulian Câmpeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin «pierderea totală a capacităţii de munca, de autoservire, de auto-conducţie şi de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane». Iulian Câmpeanu pare însă astăzi, după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos: merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îţi ia nepotul de la grădiniţă. În plus, este asociat în două firme, dintre care una aflată în dizolvare. Numai din indemnizaţia pentru însoţitor - pe care o primeşte odată cu pensia - din 2005 şi până în prezent, Iulian Câmpeanu a încasat, după calculele Centrului de Investigaţii Media, suma de 54.184 de lei", se arată în materialul citat.

Conform aceleiaşi surse, Iulian Câmpeanu a făcut cererea de acordare a pensiei de invaliditate înainte de a primi decizia medicală propriu-zisă din partea medicului specialist în expertiză medicală Barbu Cerbulescu, anticipând o decizie medicală favorabilă de încadrare ca invalid.

"Şi decizia medicului Cerbulescu este completată într-un mod cel puţin bizar: nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătura, deşi sunt necesare alte două, conform respectivului formular, şi, cel mai important, la rubrica «diagnostic clinic» conţine o serie de formulări «destul de generale», conform specialiştilor consultaţi de Centrul de Investigaţii Media", mai scrie în materialul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, o parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic. "Restul afecţiunilor sunt, potrivit specialiştilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a întocmit documentul scrie că Iulian Câmpeanu suferă de «lacunarism cerebral» sau «sindrom psiho-organic», insă nu detaliază ce afecţiuni prezintă pacientul", adaugă autorii materialului.

Patru ani după încadrarea în gradul I de invaliditate, cu ocazia împlinirii vârstei legale de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, care de această dată era subordonata Marianei Campeanu - şef al Casei Naţionale de Pensii -, i-a dat lui Iulian Câmpeanu pensie pentru limită de vârstă, păstrându-i, conform legii, încadrarea în gradul I şi ajutorul pentru însoţitor, se mai menţionează în articol.

"Decizia din 23 octombrie 2009 poartă acelaşi număr ca cea din 25 martie 2005, 114198, şi este emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deşi Câmpeanu domiciliază tot în Bucureşti, contrar prevederilor legale care spun clar că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului", arată sursa citată.

În material se precizează şi că, potrivit unui fluturaş de pensie al lui Iulian Câmpeanu obţinut de Centrul de Investigaţii Media, în noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, căreia i s-a adăugat indemnizaţia de 610 lei. Din total, s-au scăzut zece lei reprezentând CASS, astfel că soţul ministrului Muncii a primit în acea lună de la stat suma de 1.530 de lei, notează autorii materialului.

Pe de altă parte, autorii articolului susţin, citând "surse din Poliţie", că maşina folosită de soţul ministrului Muncii pentru a-şi lua nepotul de la grădiniţă ar aparţine Registrului Auto Roman, instituţie în care lucrează unul dintre copii, Flavius Cristian Câmpeanu, director tehnic al RAR, trimis în judecată de DNA.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.